Külföld
Hideghullám sújtja Európát
euronews.com Kép: MTI/AP/Alessandra Tarantino
2018. február 26.

Sarkvidéki hideg árasztotta el Európát, Lengyelországban ketten meghaltak kihűlés következtében a hétvégén. A nappali hőmérséklet mínusz 10, az éjszakai mínusz 20 alá esett. A hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy értesítsék őket, ha az utcán alvó embert látnak ‒ tájékoztatott az Euronews.

Magyarországon is extrém hideg van. Megdőlt a nappali hidegrekord is. Kékestetőn a nappali maximum is mínusz 10 fok alatt volt vasárnap, ezzel megdőlt a legalacsonyabb maximumhőmérséklet napi rekordja.

Romániában narancssárga riasztást léptettek érvénybe a Szibériából érkező fagyos levegő és hóvihar miatt.

Az Olaszországba is megérkezett fagyos hideg miatt az iskolák zárva tartását rendelték el a hatóságok Rómában, egész Közép-Olaszországban és a félsziget déli részének több térségében.

Az olasz fővárosban vasárnap éjszaka óta folyamatosan hullik a hó, sokan dolgozni sem indultak el hétfő reggel, de egész Közép-Olaszországban sűrűn havazik vasárnap éjjel óta. Az olasz fővárosban majdnem teljesen megbénult a tömegközlekedés, mert a takarítatlan utcákon a buszok nem tudnak haladni.

Rómában utoljára 2016-ban esett hó, de ekkora havazás csak 2012-ben volt. A város lakosai ‒ gyerekek és felnőttek egyaránt ‒ minden nehézség ellenére ünnepelve csodálják a havazást.

A közép-olaszországi földrengés sújtotta térségben mínusz 15 Celsius-foknál is hidegebb éjszakákra számítanak, igaz, az Appenninekben jobban hozzászoktak a télhez.
Hó alatt van Észak-Olaszország nagy része is. Több alpesi szakaszt lezártak a forgalom előtt.

Kapcsolódó cikkek
A háziállatokat is készítsük fel a hideg napokra!

A nagy hidegben kint tartott kedvenceink számára feltétlenül biztosítsunk energiában dús eleséget és hőszigetelt kutyaházat.

Vörös kód riasztás lép életbe szombattól az extrém hideg miatt

A hajléktalanokat segítő szervezetek mellett szükség esetén a bentlakásos intézményeknek is meg kell nyitniuk kapuikat a rászorulók előtt.

Vigyázzunk a fedél nélkül maradó emberekre!

A várható, mínusz tíz fok alatti éjszakai hőmérséklet miatt a tél legkritikusabb napjai következnek.

Emmi: nem kell senkinek az utcán éjszakáznia

Február utolsó napjaiban különösen hideg idő várható, a hajléktalanellátó rendszer felkészült a segítségnyújtásra – közölte a minisztérium.

Már több mint félméteres a hótakaró Kékestetőn

A csúszós utakon az átlagosnál több a baleset, ezért mindenkitől azt kérik, hogy vezessen a szokottnál is óvatosabban.

Következő adásunk
Téma: Indul a Legyen Tered projekt megvalósítása – D. Kovács Róbert Antal polgármester és Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke
Ezt követő adásaink