Külföld
Megkongatta a vészharangot az ENSZ FAO főigazgatója
FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Iroda Kép: Reuters
2018. március 7.

Az éhezés elleni harc folytatására és ezzel együtt az elhízás és túlsúly további terjedésének megállításáért az élelmezési rendszerek „radikális átalakítására” szólította fel Latin-Amerika és a Karib-térség vezetőit José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója.

„Nem az éhezés az egyetlen aggodalmunk ebben a térségben, ahol az öt év alatti gyermekek 7 %-a és a felnőtt korú lakosság 20 %-a túlsúlyos,” mondta a FAO regionális konferenciájának megnyitóján. A háromnapos eseményen Latin-Amerika és a Karib-térség mind a 33 országa jelen van.

„Friss, helyben termett ételt kellene fogyasztani a túlságosan feldolgozott élelmiszer helyett,” tanácsolta, hozzátéve, hogy a túlsúly és elhízás egy „globális járvánnyá” nőtte ki magát, ami a fejlődő és fejlett országokat egyaránt sújtja. A FAO adatai szerint világszerte mintegy 1,9 milliárd felnőtt túlsúlyos és 650 millió elhízott. Latin-Amerikában, ahol 96 millió felnőtt elhízott, kiemelkedően rossz a helyzet.

Az éhezés is jelen van, bár ez felszámolható lenne

A Latin-Amerika és Karib-térség példát statuált azzal, hogy 2015-ben a világ nagy területi egységei között elsőként csökkentette arányában és reálértékben is a nemzetközi fejlesztési célokban meghatározott mértékben az éhezést, emlékeztetett Graziano da Silva.

Ez elmúlt három évben azonban 40 millióról 42,5 millióra emelkedett az éhezők száma. Hogy ez a trend visszafordítható legyen, az országoknak hatékonyabb szociális, gazdasági és a termelést szabályozó politikákat kell kidolgozni. A szociális védőhálót és a családi gazdálkodók támogatását kombinálva fejlődhet a vidék és gazdaságilag élőbbé válhat, ezzel csökkentve a vidéki szegénységet és az alultápláltság minden formáját, mondta a FAO főigazgató. Erre jó alkalom a 2019-ben kezdődő Családi gazdálkodás évtizede, amit a közelmúltban hirdetett meg az ENSZ.

Éghajlatváltozás: kárenyhítés és alkalmazkodás

A klímaváltozás rajta hagyja nyomát a világ élelmezési és mezőgazdasági rendszerein, ám a közelmúlt természeti katasztrófái, mint a mexikói földrengés vagy a Közép-Amerika partjai mentén tomboló hurrikánok azt mutatják, Latin-Amerika és a karibi térség kitettsége különösen nagy.

A FAO ezért azt tanácsolja a térség országainak, hogy tegyék mezőgazdaságukat alkalmazkodóvá az éghajlatváltozás hatásaihoz, és mindezt úgy, hogy közben a vidéki szegényekre is figyeljenek oda. A biológiai sokféleség megőrzése, ami itt mind a növény-, mint az állatvilágban különösen gazdag, szintén fontos a gazdálkodás, élelmiszertermelés és a turizmus szempontjából, mondta Graziano.

-