Belföld
TED Akadémia – valódi segítség ingyen
OPH Kép: ted.com
2018. március 18.

A TED (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn) több mint harmincéves konferenciasorozat, amelyen mindig új ötletekkel és témákkal jelennek meg az előadók. A résztvevők közösen alkotnak, gondolkodnak és naprakész információkat adnak közre jól emészthető, rövid, érdekes formában – tájékoztatott a Rádió Orienten Bincze Bea business coach, tréner szakértő.

A kezdeményezés 2006-ig helyi konferenciákként zajlott, majd az előadások videóra való rögzítésével és internetre való feltöltésével elérhetővé vált mindenki számára. Mára már akkora kultúrája alakult ki, hogy sok videót több millión is megnéznek a világon, egy önkéntesekből álló szervezet pedig több mint száz nyelvre fordítja le a beszédeket.

Ez lehetőséget teremt arra, hogy bárki inspirálódhasson, hozzájuthasson új ötletekhez és ismeretekhez, amelyek által sokkal szélesebb és izgalmasabb képet alkothat a világból

– vázolta fel Bincze Bea.

A TED nagyon sokszínű, nagyon sok területet érint. A legfontosabb, hogy olyan ötletekről szól, amelyeket érdemes megosztanunk, amelyekkel ténylegesen jobbá tudjuk tenni a világot, a szűkebb és a tágabb környezetünkben eredményeket tudunk elérni – ismertette a szakértő. Minél inkább felismerjük, hogy valójában mindannyian tudunk tenni valamit, és ezt meg is fogalmazzuk, annál inkább tudunk hatást gyakorolni másokra, változtatni a világon. Mindenkit más érdekel, ezért rengetegféle előadás hangzik el: vannak, akik technikai találmányokat mutatnak be, de megtudhatjuk azt is, hogyan tudunk kellemesebben élni, vagy hogyan lehet sikeres vezetővé válni. Hallhatunk hihetetlenül motiváló előadásokat arról, hogy mitől boldogabbak az emberek, hogyan tudja egy drón egyszerűbbé tenni az életünket, vagy hogy milyen új kutatások vannak a betegségek területén, és hogyan értelmezzük a zenét.

Fantasztikus, amikor több száz ember együtt van az előadásokon, illetve az, mikor szünetekben mindenki arról beszél, mi tetszett a legjobban, hogyan tudja azt tovább vinni, és milyen új ötletekre sarkallták a hallottak őket

– mondta el a Rádió Orient vendége.

Bincze Beától megtudtuk, hogy évente 2-3 globális TED-konferenciát tartanak. Ezeken gyakorlatilag reggeltől estig – hosszabb szünetekkel, hogy legyen idő beszélgetni és ötleteket megosztani egymással – sok rövid előadás hangzik el, akár több mint húsz. Ha ezek a szokásos előadások lennének, valószínű, hogy a harmadik után az emberek nagy része már nem tudna odafigyelni, ezért a konferenciákat megelőzi egy felkészítő program. A kiválasztott előadók beszédcoachokkal, trénerekkel közösen készülnek fel, közben pontosítják, hogy mi az az üzenet, mi az az ötlet, amelyet szeretnének megosztani a közönséggel. Ennek eléréséhez a leghatékonyabb eszköz a személyes történetek, élmények elmondása, amelyben benne vannak a bukdácsolások is, amelyekből mindenki tanulhat. Ezzel másokat is tudnak inspirálni. Nagyon fontos, hogy naprakész információkat jól emészthető, rövid, érdekes formában adnak közre.

Mindezekhez az információkhoz ingyen lehet hozzájutni

– emelte ki a szakember. A világ egyik legnézettebb TED-beszéde Sir Ken Robinsoné Az iskola megöli-e a kreativitást? címmel. Arról szól , hogy miként gondolkodunk az oktatásról, mit érdemes tanítani, és hogy a magolás helyett hogy lehet a tanulásra megtanítani a fiatalokat.

Magyarországon a TED-alapelveket betartó TEDx konferenciák vannak. A legelső a TEDxDanubia volt, ezt követte a TEDxyouth@Budapest, amelyet már nyolcadik alkalommal rendeznek meg. Harminc év alatti fiataloknak szól, és nagyon jó látni, hogy a jövő nemzedéke mennyire kreatív, milyen sok jó gondolatuk, ötletük van. Egyre több helyen szerveznek TEDx konferenciákat az országban Budapesten kívül is. Nagyon izgalmas terület a TEDx Women Budapest, amelyeken kifejezetten hölgyeket érintő témák vannak a középpontban.

Az előadók és szervezők mindent megtesznek a sikeres konferenciák érdekében. A felkészítők nagyjából három hónapon keresztül dolgoznak az előadókkal. Meg kell keresniük az egyéni történeteket, amelyek alátámasztják az üzeneteket. Arra kell figyelni, hogy eredeti, érdekes és emlékezetes legyen az előadás. Nagyon fontos az előadás módja is: ne legyen bonyolult, rövid, tömör, érthető és logikusan felépített legyen. Diákat akkor használnak, ha erősítik az üzenetet, és nem vonják el a figyelmet a tartalomról, az előadóról. Mindemellett az egyik legfontosabb a természetesség, az igazi jó TED-előadó önmagát adja, ezért a közönség is azonosulni tud vele – zárta a beszélgetést Bincze Bea.

TED Akadémia
Rendhagyó szakmai disputa Bincze Beával, a kérdés szakértőjével
A műsor mentora és moderátora: dr. Dudás Ferenc, a közigazgatás szakértője
Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink