Közigazgatás
Idén is lesznek kiemelt húsvéti ellenőrzések
Budapest Főváros Kormányhivatala/OPH Kép: pixabay.com
2018. március 21.

A húsvétot megelőző két hétben leginkább a csokoládékat, sonkákat valamint a húsvéti szokásokhoz kapcsolódó „slágertermékeket” vizsgálják.

A közlemény szerint a korábbi évekhez hasonlóan a kiemelt ünnepi időszakokban fokozott ellenőrzéseket folytat Budapest Főváros Kormányhivatala fogyasztóvédelmi hatósága. A húsvétot megelőző két hétben tartott vizsgálatok leginkább a csokoládék, sonkák valamint a húsvéti szokásokhoz kapcsolódó „slágertermékek” és az azokhoz köré épülő szolgáltatások vizsgálatát jelentik. Az idei ellenőrzések során elsősorban a széles fogyasztói tömegeket vonzó nagy áruházláncok, bevásárlóközpontok üzleteire, hiper- és szupermarketekre, élelmiszerüzletekre, műszaki üzletekre, ruha- és divatáru üzletekre koncentrálnak a fogyasztóvédelmi ellenőrök, de ahogyan az más ünnepi időszakban is lenni szokott, a szakemberek jelen lesznek a nagyobb kültéri kitelepüléseken, vásárokon és piacokon is.

Forrás: Pixabay.com

Mint írják, az ellenőrzéseken a fogyasztóvédelem azt vizsgálja, hogy a kereskedők megfelelően feltüntették-e az árakat a termékeken, de azt is ellenőrzi, hogy a pénztárnál valóban azt az árat számítják-e fel, ami a terméken, a polcon vagy az akciós újságban szerepel. Az ellenőrzés során az ilyenkor gyakori akciós ajánlatok valóságtartalmát is ellenőrzik: a fogyasztóvédelem azt vizsgálja, hogy az akciós csomagok valóban a meghirdetett termékeket tartalmazzák-e, és amennyiben az ellenőrzés során eltérést, fiktív árkedvezményt vagy megtévesztő tájékoztatást tapasztalnak, azt figyelmeztetéssel, indokolt esetben pedig bírsággal szankcionálják.

Forrás: Pixabay.com

A fogyasztóvédelmi hatóság eddigi tapasztalatai szerint az egyik leggyakoribb probléma, hogy az akciós árat a pénztár nem érvényesíti, vagyis az eredeti, nem akciós árat számítják fel. Ennek elkerülése érdekében a szakemberek a vásárlóknak azt javasolják: mindig ellenőrizzék a blokkon szereplő árakat, és vessék össze a kiírásokkal. A vizsgálatok során arra is volt példa, hogy a termékek mérése nem hitelesített mérőeszközzel törtét, de az is előfordult, hogy a csomagolóanyag súlyát is belemérték a termékbe, ami indokolatlan többletkiadást jelenthet a vásárlóknak. Pozitívum ugyanakkor, hogy az eddig végzett vizsgálatok során a kereskedők minden esetben eleget tettek nyugtaadási kötelezettségüknek.

Forrás: Pixabay.com

A helyszíni ellenőrzések, próbavásárlások mellett idén három helyszínen, az óbudai, a soroksári, valamint a Savoya parkban található Auchan áruházakban személyes tanácsadást nyújtanak a fővárosi fogyasztóvédelmi szakemberek a vásárlóknak. Nemcsak hasznos tippekkel látják el a fogyasztókat annak érdekében, hogy elősegítsék a tudatos vásárlást, hanem esetleges panaszaik ügyében is segítenek - áll a közleményben.

Kapcsolódó cikkek
Újabb élelmiszerlánc-ellenőrzés indul

Március elsejétől a Húsvétkor hagyományosan fogyasztott, valamint a szezonális élelmiszereket ellenőrzik fokozottan.

Következő adásunk
Téma: A koronavírus járvány második szakaszának aktualitásai a szociális intézményrendszerekben - az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárság szakmai szimpóziuma – Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár
Ezt követő adásaink