Kultúra
Tavaszköszöntő húsvét a Skanzenben
OPH Kép: Szabadtéri Néprajzi Múzeum
2018. március 26.

Április elsején és másodikán vödrös locsolással, húsvéti versfaragással, tojásjátékokkal, hagyományos ételekkel és koncertekkel várják a családokat.

A kétnapos ünnepen megelevenednek a húsvéti hagyományok. A Lajta Néptáncegyüttes tagjai párválasztó játékokat mutatnak be, a lányok tojást festenek, húsvéti ételeket készítenek. A látogatók húsvétvasárnap locsolóverset faraghatnak Raffai Péter irodalomtanárral, 14 órakor részt vehetnek az ünnepi szentmisén. Húsvéthétfőn a fiúk hagyományosan, vödörrel locsolnak, 14 órakor lesz komatál-vivés és locsolóbál.

A látogatók előtt feltárul a húsvéti torma készítésének titka, megismerhetik a koszorúfonás, tojásfestés, tojáspatkolás, tojásberzselés fortélyait, és számos ügyességi játékokon vehetnek részt. A portákon sorra készülnek a fanyuszik, gyapjúbárányok, filccsibék, tűzzománc ékszer és lesz szalagszövés tavaszi színekkel.

A jó hangulatról bábelőadások, zenés programok és koncertek gondoskodnak. Húsvétvasárnap a programokat 16óra 30 perckor a kaláka, húsvéthétfőn 16 óra 30 perckor a Kolompos koncertje zárja.

A szentendrei Skanzen hagyományos húsvéti rendezvénye idén a Családok Éve programsorozat részeként valósul meg.

Most adásban
Téma: A Herman Ottó Intézet munkájának bemutatása – Béres András ügyvezető, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
Ezt követő adásaink