Belföld
Már a tojásfestékeket is ellenőrzik
OPH Kép: Pixabay
2018. március 29.

Idén első alkalommal vizsgálják élelmiszer-biztonsági szempontból a kereskedelemben kapható tojásfestékeket is - emelte ki Sziebert Gergely. A Fejér megyei főállatorvos a Rádió Orienten elmondta, hogy a húsvéti célellenőrzések során a megyében eddig csupán néhány esetben kellett zöldség- vagy gyümölcstételeket elkobozni, mert a nem megfelelő tárolás miatt romlásnak indultak

A Fejér Megyei Kormányhivatal szakemberei azokra a tavaszi célellenőrzéseik során azokra a területekre fókuszálnak, amelyek a húsvéti készülődéssel kapcsolatba hozhatóak - mondta el Sziebert Gergely, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály vezetője.

Vizsgálják a tojások jelölését és eredetét. Szigorú szabályok vonatkoznak ugyanis a jelölésre, mert abból számos információt lehet megtudni, például hogy mikor, honnan és milyen tojóállományból származik a termék. A nemrég lezajlott Fipronil-botrány miatt, idén mintát is vesznek a tojástételekből. Emellett vizsgálják a tojásfestékeket is, ugyanis az étkezési tojást csak olyan festékkel lehet megfesteni, amely engedélyezett színezéket tartalmaz. A gyárilag előre festett tojások esetében a tojásfesték elemeit is fel kell tüntetni a csomagoláson. Fejér megyében eddig nem megfelelő termékekről nem érkezett visszajelzés - ismertette a szakember..

Húsvétkor a másik kiemelten vizsgált termék a sonka. Egyes nagyüzemek valamennyi nagyobb forgalmazónál jelen vannak, ezek esetében elég egy-egy mintát venni, mert az reprezentálja az egész tételt. A kistermelők esetében azonban magánál a termelőnél történik a mintavétel. Nagyon sokféle sonka van forgalomban, mindegyiknek van előnye is, hátránya is. "

Egy gyors érlelésű terméktől ne várjuk azt az ízt, mint amelyet egy hagyományos módon elkészített sonkától.

Sokan nem szeretik a vákuumcsomagolt terméket, pedig nem kell félni tőle: ez egy biztonsági csomagolás, védi az élelmiszert a környezeti szennyeződétől, illetve megnöveli az eltarthatóságot. Emellett a csomagolóanyagoknál elvégzik az élelmiszer-biztonság érdekében a kioldódási vizsgálatokat is – tudtuk meg Sziebert Gergelytől.

Húsvétkor előtérbe kerül a csokoládényulak és csokitojások vizsgálata A magyar élelmiszerkönyv néhány éve szigorította az előírásokat, így a bevonómasszából készült, illetve nem megfelelő kakaóvaj-tartalmú termékeket nem lehet csokoládénak hívni. Kiemelten figyelik azokat a termékeket, amelyeknek elnevezésében a csokoládé szó megjelenik, ha indokolt, mintát is vesznek, hogy ellenőrizzék, megfelelő százalékú kakaót tartalmaz-e.

Nagyon fontos az allergének pontos feltüntetése a csomagoláson

– vastagítva ki kell emelni –, ugyanis egy allergiás betegnél súlyos következményekkel járhat, gyomor- és bélrendszeri problémát okozhat. A jelöléseken túl a termékek eredetét is vizsgálják, mert nagyon fontos, hogy ellenőrzött helyről származzanak azok a csokoládék, amelyek a forgalomba kerülnek – emelte ki a Rádió Orient vendége.

Sziebert Gergely kitért arra is, hogy a növényellenőrzési osztály kiemelten vizsgálja a zöldség és gyümölcsszállítmányokat is, illetve hogy bizonyos déligyümölcsök felületén vannak-e a növényvédő szerek. A hosszú szállítás miatt ugyanis romlásnak indulhatnak a termékek, a nem megfelelő tárolás miatt pedig penészesedés is megjelenhet. Az idei vizsgálatok során öt esetben kellett zöldség- vagy gyümölcstételeket elkobozni, mert a nem megfelelő tárolás miatt romlásnak indultak.

Ilyenkor megemelkedik az élő bárányok és nyulak szállítása is.

Minden esetben hatósági állatorvos felügyelete mellett történik a szállítmány elindítása - szögezte le a főosztályvezető. Megvizsgálják, hogy megfelelően tiszta-e az állatszállító jármű, illetve nem tartalmaz-e olyan éleket, amelyek sérülést okozhatnak. Természetesen az állatok megfelelő egészségi állapota a legfontosabb, és megnézik azt is, hogy a kamion méretének megfelelő számú állatot szállítanak-e. A sofőröket is ellenőrzik, mert csak állatvédelmi igazolással rendelkező sofőrök és állatkísérők vehetnek részt a szállításban – zárta a beszélgetést Sziebert Gergely megyei főállatorvos.

Téma: Kiemelt tavaszi ellenőrzések
Vendég: Sziebert Gergely megyei főállatorvos, főosztályvezető, Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály
A műsort vezeti: Adorján András
Kapcsolódó cikkek
Több mint 1300 kg terméket vont ki a forgalomból a Nébih

Március 9-én egyszerre két helyszínen tartottak közös ellenőrzést a NAV, valamint a Nébih szakemberei.

Idén is lesznek kiemelt húsvéti ellenőrzések

A húsvétot megelőző két hétben leginkább a csokoládékat, sonkákat valamint a húsvéti szokásokhoz kapcsolódó „slágertermékeket” vizsgálják.

Újabb élelmiszerlánc-ellenőrzés indul

Március elsejétől a Húsvétkor hagyományosan fogyasztott, valamint a szezonális élelmiszereket ellenőrzik fokozottan.

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink