Belföld
Április végén megnyithatja kapuit a Holnemvolt Vár
OPH Kép: OPH
2018. április 2.

Húsvét hétvégéjén elindult a szezon a Fővárosi Állat-és Növénykertben. Húsvéthétfőn is nyuszisimogatóval, 850 féle állattal, etológiai bemutatókkal, látványetetésekkel várják a családokat. A tervek szerint hamarosan megnyílik az állatkert új mesebirodalma, a Holnemvolt Vár is.

Persányi Miklós, a Fővárosi Állat-és Növénykert főigazgatója a szezonnyitó sajtótájékoztatón elmondta, jól haladnak a fejlesztések, az áprilistól birtokba vehető új játszópark az 1,6 hektáros területével és 800 négyzetméteres játékterével több órás családi programot biztosít.

Az 1908-ban épült, felújított Scheffner-körhinta köré szerveződnek a Vurstli hagyományokat őrző játékok, így a Pöltl Károly műemléki céllövölde - amely az 1910-es évek elején került felállításra -, a törpekerék, az ajándéknyerő játékok, a Zsuzsi vonat, és a Tutajozó, de ezen a részen kap helyet Felix Salten Bambi szobra is, akinek nevét 1923-ban írt munkája tette világhírűvé.

Pöltl Károly műemléki céllövöldéje
Forrás: OPH
A Holnemvolt Vár térségében a szelídebb állatokkal lehet megismerkedni: lesz Patakatlan, Bambikarám, Pipitér, Teveszeráj és Tengerimalac város is.

A szakemberek a terület Állatkerti körút felőli homlokzatát is úgy alakítják ki, hogy az felidézze a XX. század elején itt állt épületek hangulatát.

Forrás: OPH

A macskaköves udvar egyik szárnyában kap helyet a Sünispotály, ahol kicsik és nagyok a védett állatok mentési munkálataiba nyerhetnek bepillantást, illetve a Frakk állatvédelmi terem, ahol pedig a felelős házikedvenctartást mutatja be egy kiállítás. Az udvarban régi és hagyományos kézműves mesterségek bemutatói várják a látogatókat: a gyermekek kipróbálhatják majd a fazekasságot, lesz pékműhely, méhészet és kovácsműhely.

A Holnemvolt Vár központi épületében,

a Hetedhét Palota elnevezésű játszóparkban, a klasszikus magyar animációs mesefilmek hőseivel, így Vukkal, Doktor Bubóval, Süsüvel, Mekk Elekkel,a Nagy Ho-ho horgásszal és Pom-Pommal találkozhatnak a látogatók.

A különleges játéktérben ismereteiket bővítve szórakozhatnak kicsik és nagyok. Tesztelhetik ügyességüket, hogy sikerül-e ellopni a Simabőrű pecsenyéjét úgy, hogy ne ébresszék fel a kutyát, de az is kiderül, hogy melyik állatnál futnak gyorsabban.

Sok-sok játékkal, izgalmas fejtörővel várja majd a gyermekeket a Hetedhét Palota
Forrás: OPH

Ilyen lesz a Hetedhét Palota
Forrás: OPH

A játékok mellett olyan kedvtelésből tartott állatok is várják majd őket, mint a Vuklakban az afrikai törpesün,a barlangi tücsök, a pávaszemes gyík, a házi egér, a kubai levelibéka, a mozambiki csücsörke, a kínai törpefürj, Doktor Bubó rendelőjében a degu és a boa, a Ho-ho parton a díszes szarvasbéka, az ausztrál kék rák, a kongólazac, a sokúszós angolna, a disztihódusz lazac vagy a pillangóhal. A Mekk Elek Műhelyben helyet kap a törpe futóegér, az ugráló papagáj, csibékkel, Roborovski törpehörcsög, Bourk papagáj, a Pompomtérben a szőnyegpiton, a Nordwich kanári, a az ostorlábú, a hosszúszőrű tengerimalac, a perzsa futóegér, a selyemtyúk és a hosszúszőrű nyúl. Brekkberekben az arany hálószövő póknak, a törpe tarisznyaráknak, a bőrevő halnak, a lapátorrú harcsának és a tarkasügérnek alakítanak ki lakot. Süsütérben lakik majd a brazil óriás madárpók, a patkány, a csokicsótány, a gyászbogárlárva, a tüskésfarkú gyík, az ázsiai vízi agáma, és az álarcos rózsabogár.

A családok kényelméről számos új szolgáltatás gondoskodik, megnyílik a Kis Gömböc étterem, az Édes Mackó Nyalánkságbolt, de új mosdóblokkok és pelenkázó is készül. A Holnemvolt Vár a remények szerint április végén nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt.

A fejlesztések és a hagyományos rendezvények, mint például az áprilisi Föld Fesztivál, a nyári Zenés Állatkerti Esték koncertsorozat, az augusztusi Állatkertek éjszakája, vagy az októberi Állatszeretet Fesztivál mellett idén új programmal,

Rózsaünneppel is készül a fővárosi állatkert.

A főigazgató kitért arra is, hogy az intézmény 72 fajtamentő együttműködésben vesz részt, májusban pedig komoly szakmai programnak ad helyet Budapest.

Húsvét hétvégéjén elindult a szezon az intézményben. Egész nap nyuszisimogatóval és a Légy ott! programok keretén belül 10 és 16 óra 30 perc között félóránként látványetetésekkel és állattréningekkel várják az érdeklődőket. Többek közt kiderül kik a füttyögő halászok, ki a kea, vagy hogy hangyásak-e a hangyászok. A 850 féle állat közt megtekinthetőek az új sztárok : az egy hete született zebracsikó, vagy a decemberben napvilágot látott gorillakölyök is.

Téma: Április végén megnyílhat a Holnemvolt Vár a fővárosi állatkertben
Tájékoztat: Persányi Miklós főigazgató, Fővárosi Állat- és Növénykert
Szerkesztő-riporter: Kecskés Noémi
Most adásban
Rendhagyó húsvéti zenei összeállítás 8.
Ezt követő adásaink