Életmód
Űrlabor nyílt Budapesten
infostart.hu Kép: MTI/Balogh Zoltán
2018. április 2.

Új űrkutatási labort adtak át Budapesten. A labor képes szimulálni nem csak a felbocsátás fizikai terheléseit, de az űrben tapasztalható viszonyokat is – mondta el az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Zábori Balázs, az MTA Energiatudományi Kutatóközpontja Űrkutatási Laboratóriumának műszaki felelőse.

Az új laboratórium alapvető célja, hogy hazai űrtechnológiai tesztközpontként funkcionálhasson – emelte ki Zábori Balázs.

Egy űreszköz, amikor felmegy a világűrbe, akkor vannak alapvető tesztek, amiket el kell végezni ahhoz, hogy biztosítsuk, hogy az a műhold működni tud a világűrben”

– fogalmazott.

Speciális környezeti feltételek kellenek ahhoz, hogy egy ilyen eszközt össze lehessen szerelni, mivel akár egy porszemcsétől is elszennyeződhet úgy, hogy alkalmatlanná válik az űrutazásra, éppen ezért alakítottak ki egy olyan környezetet, melyben az összeszerelés kontrollált keretek között végrehajtható.Ez a helyiség közvetlen összeköttetésben van a tesztlabor résszel, ahol a készülékek vizsgálatát végzik, így hiba esetén az űreszközt azonnal vissza lehet vinni a szerelőtérbe, és orvosolni a problémát, majd megismételni a tesztet.

Az Űrkutatási Laboratórium kétféle tesztkapacitással rendelkezik. A vibrációs tesztlaborban rázógép szimulálja a rakéta felbocsátásakor jelentkező terhelést.

Gyorsulás közben ugyanis nagyfrekvenciás rezgést generál a hajtómű, melynek hatására az egész jármű rázkódik,

ráadásul adott magasságban a rakéta egyes részei pirotechnikai eszközök robbantásával leválnak. A termovákuum tesztlabor pedig a világűrben tapasztalható vákuum- és hőmérsékleti környezeteket szimulálja.

A több százmilliós beruházás keretében felújítottak régi berendezéseket, és számos új műszert szereztek be. A szakértő szerint nagy előrelépés, hogy itthon tesztelhetik a magyar űripari cégek eszközeit, hiszen eddig a kutatási területen megnyert uniós pályázati pénzek jelentős részét külföldi tesztüzemeknek fizették ki ezek a kisvállalkozások – hangsúlyozta Zábori Balázs.

Kapcsolódó cikkek
A hétvégén becsapódik a Földbe a Mennyei Palota

Az irányíthatatlanná vált kínai űrlaboratórium, a Mennyei Palota valamikor péntek és hétfő között fog földet érni.

Most adásban
Téma: A Herman Ottó Intézet munkájának bemutatása – Béres András ügyvezető, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
Ezt követő adásaink