Kultúra
Forster-díjat kapott Nagy Gábor
OPH Kép: kormanyhivatal.hu
2018. április 4.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a műemlékvédelem területén végzett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként a Műemlékvédelemért – Forster Gyula-díjat adományozta Nagy Gábornak, a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Építésügyi és Örökségvédelmi Osztály vezetőjének, akit a Rádió Orienten kérdeztünk a hazai műemlékvédelem legfontosabb kérdéseiről.

Pest megye kulturális örökségvédelmének vezetőjeként Nagy Gábor a klasszikus műemlékvédelem-felügyeleti feladatokat évtizedek óta példamutató, komplex szemlélettel képviseli.

A szakember hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy a műemlékvédelem megtalálja a helyét a szervezeti struktúrában, ezen a területen pedig van még tennivaló. Kiemelte, Pest megye szerencsés helyzetben van, mert egyrészt az elmúlt időszak átszervezéseit követően itt maradt meg a legtöbb régi kolléga, akik évtizedes műemlékes tapasztalattal és szemlélettel folytatják tevékenységüket, másfelől a fejlesztési és a műemlékvédelmi érdekeket is viszonylag összehangolva tudják érvényesíteni. A díj átadásakor a szakember méltatásában elhangzott, hogy „kimagasló módon segíti a fejlődést és az értékőrzést" Nagy Gábor elmondta, végzettségét tekintve ő is építész- tervező. Nagyon fontos lenne, hogy mindenki, aki műemlékekkel foglalkozik, rendelkezzen tervezői-építészi ismeretekkel is, ez ugyanis a komplex látásmód záloga ‒ mondta.

A megye magas színvonalú helyreállításait évente rendezett kiállításon és kiadványban is igyekszik népszerűsíteni a szakember, folytatva az egykori Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban korábban hagyománnyá vált évenkénti Mustra kiállítást, amelyben annak idején a hivatal éves tevékenysége került bemutatásra. Ezt a hagyományt kívánta a hivatal megszűnése után a Pest megyei Kormányhivatal folytatni, értelemszerűen nem országos, hanem megyei kitekintésben.

A 2000-es évek második felében az akkori Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megyei bontásban elkezdte kiadni műemlékállomány revíziójára épülő műemlékjegyzék sorozatát. A szakember elmondta, ez már akkor hiánypótló munka volt, ám a folyamat 2012-ben megszakadt. Most a Pest Megyei Kormányhivatal a Miniszterelnökség jóváhagyásával folytatni kívánja ezt a munkát, hiszen az eltelt időben már csak Csongrád megye műemlékjegyzéke került kiadásra, pedig idő közben a Pest megyei is elkészült, illetve minden megyére el kellene készíteni. Nagy Gábor elmondta, titkos vágya, hogy ez a munka valóban megvalósulhasson, amire egyébként meg is kapták már a felhatalmazást.

Téma: Műemlékvédelmi helyzetkép
Vendég: Nagy Gábor osztályvezető, Érdi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztály
A műsort vezeti: Horogszegi Erika
Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink