Kultúra
Bácskai János: április 11-én Ferencváros az ország kulturális fővárosa
MTI Kép: OPH
2018. április 11.

A Gát utca különleges térré vált, április 11-én pedig Ferencváros Magyarország kulturális fővárosa lehet - mondta Ferencváros polgármestere a magyar költészet napján,ahol Bachmann Gábor építész, tervezőművész vehette át Ferencváros József Attila-díját a Gát utcai József Attila Emlékhelyen.

József Attila 1905. április 11-én született a ferencvárosi Gát utcában, születésnapját 54 éve ünneplik Magyarországon a magyar költészet napjaként – emlékeztetett a díjátadó előtt Ferencváros polgármestere. Bácskai János felidézte, hogy a családnak József Attila négy hónapos korában már költöznie kellett, ahogy szegénységük miatt később is mindig házról házra vándoroltak, de 1920-ig Ferencvárosban éltek. Ennek a 15 évnek a lenyomatát sok-sok verse őrzi – emlékeztetett.

Elmondása szerint 1964 óta a Gát utcai szülőházban emlékszoba is őrzi József Attila emlékét, nemrég pedig önkormányzati, európai uniós és kormányzati forrásból a ház is megújult. A polgármester beszélt arról is, hogy

a Gát utca különleges térré vált, József Attila miatt elvesztette véletlenszerűségét, április 11-én pedig Ferencváros Magyarország kulturális fővárosa lehet”.

A kerület kulturális örökségének megismertetésére az önkormányzat okostelefonos sétaaplikációt készíttetett, melynek most az angol nyelvű változata is elkészült. Az applikáció népszerűsítésére a költészet napján a diákok számára versenyt is hirdettek – számolt be Bácskai János.

Iain Lindsay brit nagykövet az ünnepségen József Attila Ódájának első két versszakát szavalta el tisztelgésül. Mint a diplomata hangsúlyozta,

nagyon közel áll hozzá a magyar kultúra és a magyar nyelv,

az pedig külön öröm számára, hogy a költészet meg tudja mozgatni a fiatalokat – utalt az önkormányzat által meghirdetett angol nyelvű okostelefonos versenyre.

Bachmann Gábor az MTI-nek elmondta: egy kulturális-rekreációs központot tervez a kerületbe.

OPH

Illés Klára, a Ferencvárosi Művelődési Központ (FMK) korábbi igazgatója az önkormányzat elismerő oklevelét vehette át, majd az ünnepségen résztvevő szervezetek megkoszorúzták József Attila emléktábláját.

Tamás Menyhért
OPH

Az esemény zárásaként a kerület diákjai élőképpel és versénekléssel köszöntötték a költészet napját. Az ünnepségen Tamás Menyhért Babérkoszorú-díjas író, költő, akadémikus méltatta József Attila munkásságát.

OPH

A Magyar Költészet Hete Ferencvárosban programsorozat április 6-án indult, kínálatában egyebek mellett vers-dal fesztivál, rendhagyó irodalomóra, versillusztrációs pályázat, sőt Költők futása is szerepelt, de ferencvárosi versfutárokkal is találkozhattak az erre járók.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is rendhagyó elemmel zárul a IX. kerület megemlékezése: 300 diák és Sebő Ferenc közösen énekelte el József Attila Rejtelmek című versét, melyről drónfelvétel is készült.

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink