Kultúra
A Ferihegyi Repülőtér 1-es terminálján adták elő Mozart A varázsfuvola című művét
Kép: BTF
2018. május 2.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál zárónapján egy igazi klasszikus kelt életre egy nem éppen klasszikus helyszínen. Mozart A varázsfuvola című művét ugyanis a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálján láthatta a közönség a Kodály Filharmónia Debrecen előadásában, Gemza Péter rendezésében. Az előadásról Somogyi Tóth Dániel karnagyot kérdeztük a Rádió Orienten.

Az előadás létrejöttében felkészült szakmai stáb dolgozott együtt, hiszen a rendhagyó helyszín korábban már

A Gemza Péter rendezte előadáson a Kodály Filharmonikusok Debrecen, a Kodály Kórus Debrecen (karigazgató Szabó Sipos Máté) és a Csokonai Színház Énekkara működött közre Somogyi-Tóth Dániel vezényletével. Sarastro szerepében Palerdi András, Az Éj királynőjeként Varga Viktória állt színpadra. Paminát Sáfár Orsolya, Papagenót Donkó Imre, Papagenát Nagy Kíra alakította, Tamino alakjában pedig Biri Gergely volt látható.

Somogyi-Tóth Dániel elmondta, nem volt egyszerű a rendhagyó helyszínen színpadra állítani a művet, hiszen egyrészt A varázsfuvola Mozart egyik legismertebb és leggyakrabban játszott operája, továbbá a helyszín sem a szokásos nagyszínpadi előadásokhoz lett annak idején kitalálva. A karnagy kulisszatitkokat is megosztott: többek között arról is beszélt, míg egy szokásos helyszínen külön forgatókönyve van a színpadi mozgásoknak, a Dávid Károly 1939-es tervei alapján épült Ferihegyi Repülőtér 1-es fogadóépülete elrendezése miatt ezek nem valósulhattak meg a megszokott módon, így szükségük volt némi kreativitásra, hogy megoldják a feladatot. Hozzátette ugyanakkor, ezzel együtt mindenki nagyon élvezte a közös munkát.

A zenészek és előadók számára a kihívások nem jelentettek gondot, a fogadtatás pedig minden várakozást felülmúlt: hatalmas sikert aratott a különleges helyszínen megvalósított előadás.

A karnagy arról is beszélt, személyes kötődése is van a helyszínhez, hiszen édesapja annak idején a helyszín második embere volt, így számára egy gyerekkori álom is megvalósult a produkcióval.

Téma: Terminal koncert
Vendég: Somogyi-Tóth Dániel karnagy
A műsort vezeti: Horogszegi Erika
Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink