Belföld
Közösen sportoltak fogyatékossággal élők és épek Kőbányán
OPH Kép: OPH
2018. május 7.

Első alkalommal adott otthont a kőbányai Esélyegyenlőség napjának a Kocsis Sándor Sportközpont. A szombati eseményen egyebek mellett közös játékos vetélkedők, sportági bemutatók, valamint paralimpikonok várták az érdeklődőket. A résztvevőket Szekeres Pál miniszteri biztos, a rendezvény védnöke köszöntötte.

A fogyatékosságra azt mondják, hogy valaminek az állandó hiánya, mi pedig ma megmutatjuk, hogy semmilyen hiány nincs, hanem vannak olyan képességeink, melyekben esetleg jobbak vagyunk, mint az átlag – mondta megnyitójában a miniszteri biztos, aki – mint fogalmazott – „két élő demonstrációs táblával” is bizonyítani tudja állítását: Hajmási Éva paralimpiai ezüstérmes vívóval és Osváth Richárd paralimpiai bronzérmes és kétszeres ezüstérmes vívóval.

Szekeres Pál arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlévők közül sokan tudnak segíteni a sportágak közötti tájékozódásban, vagy abban, hogyan lehet teljes, boldog, kerek életet élni. Hozzátette: a mai nap üzenete, hogy épek és fogyatékosok együtt, közösen tudnak sportolni, s ez minden napra kell szóljon.

Fotó: OPH

Nagy István, a Kocsis Sándor Sportközpont igazgatója a rendezvény előzményeiről, a helyszínről és a nap különleges programjairól is beszélt az Orientnek. Az igazgató elmondta, hogy bár első alkalommal tartják meg az Esélyegyenlőség napját, testnevelőtanároknak és diákoknak már készítettek érzékenyítő programot, aminek keretében a többi között kerekesszékes vívásból, ülőröplabdából és kerekesszékes kosárlabdából tartottak bemutatót a magyar válogatott tagjai. A pedagógusok után most a szélesebb közönséghez szólnak, és a szombati esemény egyik legfontosabb küldetése, hogy bemutassák „az együttélés tudományát”.

A sportszakember felidézte, hogy Esélyegyenlőség napja a Mozdulj, Kőbánya! elnevezésű, tíz eseményből álló tömegsport rendezvény része, amelyben a jeges sportágaktól a kerékpározáson át a futásig, ügyességi játékokig sokféle mozgásforma szerepel. Ebben a sorozatban a szombati esemény olyan nap, ahol együtt tudnak sportolni, játszani épek és fogyatékos emberek, gyerekek, felnőttek, a résztvevők pedig megtapasztalhatják, hogy mekkora szerepe lehet a sportnak a sérült emberek életében is – emelte ki.

Fotó: OPH

Az Esélyegyenlőség napjának programjait sorolva elmondta, hogy szerepel köztük ülőröplabda villámtorna, kerekesszékes kosárlabda, ergométeres teljesítménymérés, szivacskézilabda down kóros sportolók vegyes csapataival, a nap résztvevői között pedig megtalálni például a Ferencváros női labdarúgó csapatát is.

A sportközpont igazgatója beszélt a Bihari utcai létesítmény megújulásáról is. Mint elmondta, a kőbányai önkormányzat és az FTC Labdarúgó Zrt. közösen, TAO-ból és saját forrásból újította meg 2015-ben a telepet, amely Kőbánya sportjának gyöngyszeme, s az óvodás sporttól a szenior sportig, a diáktól a versenysportig mindenkinek az otthona. Az önkormányzat és a Ferencváros komoly pénzeket áldoz arra, hogy kiváló állapotban legyen, és ez jól jelzi, hogy a X. kerület számára nagyon fontos a sport – tette hozzá.

Fotó: OPH

Örülünk annak, hogy példaképként tekintenek ránk – mondta az Orientnek Hajmási Éva, a 2012. évi Világkupa ezüstérmes vívója, aki fontosnak nevezte az összefogást. A szombati rendezvényről szólva kiemelte, hogy a vegyes csapatokban nagyon jól kiegészítik egymást a versenyzők, s noha ez a nap nem a versenysportra fókuszál, bizonyára lesznek olyanok, akik kedvet kapnak hozzá.

Téma: Esélyegyenlőség Napja Kőbányán
Vendég: Szekeres Pál miniszteri biztos, Nagy István, a kőbányai Kocsis Sándor Sportközpont igazgatója, valamint Hajmási Éva paralimpiai ezüstérmes vívó
Szerkesztő-riporter: Dobos Ágnes, műsorvezető: Horogszegi Erika
Kapcsolódó cikkek
Idén is sokan pályáztak a balkonokat díszítő virágokra Kőbányán

A kőbányaiak pénteken vehették át a növényeket az önkormányzattól.

Sikeresek a kőbányai diák csereprogramok

A litochorói gimnázium 15 tanulója egy hetet tölt a kőbányai Zrínyi Miklós Gimnázium vendégeként.

Új játszótérrel és parkszépítéssel ünnepelték a Föld napját Kőbányán

Az eseményt követően több százan segítették szebbé tenni a főváros legrégibb és legnagyobb közparkját.

Kőbányán nyílt meg az Auchan első hazai superstore üzlete

A kőbányai áruházban egyedülálló módon az interneten rendelt termékeket is átvehetik a vásárlók.

Többszázan indultak Kőbányáról az Isaszegi Kerékpáros Emléktúrára

Az 1849. április 6-i isaszegi csata emlékére szervezett szombati program résztvevőit György István és Kovács Róbert köszöntötte a rajtnál.

Koncerttel avatták fel a kőbányai művészeti iskola dísztermét

A fejlesztés részeként két új hangversenyzongora is érkezett az intézménybe. 

Ezt követő adásaink