Belföld
Felújítják a fővárosi Bakáts téri templomot
OPH Kép: szinhaz.org
2018. május 13.

A 140 éves Assisi Szent Ferenc-templom felújítása után kezdődhet el a ferencvárosi önkormányzat által tervezett Bakáts projekt végrehajtása – emelte ki Bácskai János. A főváros IX. kerületének polgármestere a Rádió Orienten elmondta, céljuk a megszépült templom terét és a Dunát összekötő Bakáts utca megszépítése és átadása a gyalogosok részére.

Rövidesen megújulhat Ferencváros kiemelkedő helyszíne és egyik legszebb pontja, a Bakáts tér, melynek középpontjában Ybl Miklós csodálatos alkotása, az Assisi Szent Ferenc-plébánia templom áll - ismertette Bácskai János polgármester. Ferencváros Önkormányzata már a templom renoválásának megkezdése előtt döntött arról, hogy

az egész főteret, valamint az azt a Duna-parttal összekötő Bakáts utcát is felújítja. Minderre 800 millió forintos keret szavazott meg a képviselő-testület

- közölte a városrész irányítója. A tervek szerint a templom felújítása után kezdik el a munkálatokat, melynek eredményeképpen nagyobb lesz a térfelület, és létesül egy szökőkút is, amelyet úgy fognak kialakítani, hogy a helyszínen nagyobb létszámú rendezvénynek is helyet tudjanak biztosítani. Eddig is sok programnak adott otthon a tér: a Református Zenei Fesztivál 15 évadot élt meg, a Ferencvárosi Nyári Játékok kulturális fesztivállá nőtte ki magát, s most már Bakács Fesztnek hívják - emelte ki a kerületi kulturális eseményeket Bácskai János.

A templom megszépítése régóta váratott már magára és több mint kétéves előkészítő munka után idén áprilisban végre elkezdődött - közölte Szabon Gábor plébános.

A mintegy 2,5 milliárdos templomfelújítás első üteme

– a tető, a falak, a homlokzat felújítása, a talajvízvédelem – egy év múlva fejeződik be. A második ütem – a festés, a freskók és esetleg az üvegablakok restaurálása – után újra régi pompájában tündököl majd a szent épület.

alakart.hu

A csodálatos altemplom jelenleg nem látogatható, de ennek felújítása és kibővítése is megtörténik majd. Ide kerülnek az urnasírok, és marad hely közösségi térnek, koncertek, előadások megrendezésére is. Az altemplom egyébként Pest egyik legszebb belső tere, Ybl egyik legszebb munkája - állapította meg a ferencvárosi pap, aki elmondta: a felújítás folyamata természetesen teljesen felforgatja a misék rendjét, és nagyon sok áldozatot kíván a hívektől, a munkálatok mellett zajlik majd a kultikus élet is. A szentmiséket hétközben a plébánián tartják, de ennek is megvan a maga sajátos hangulata - fogalmazott az atya.

A közösség tagjainak végig kell járniuk ezt az utat, el kell fogadniuk a felújítás terhét. Nagyon régen várnak erre, hiszen az építése óta nem volt teljesen felújítva ez a csodálatos templom.

Téma: Felújítják a Bakács téri templomot
Vendég: Bácskai János polgármester, Szabon Gábor plébános és Kulpinszky Eleonóra képviselő
A műsort vezeti: Adorján András
01:50 Bácskai János polgármester: a Bakáts projekt
05:40 Szabon Gábor plébános: a Bakáts téri templom felújítása
25:01 ÓviInfó - tájékoztató fórumok a kerületi szülőknek
36:12 Közösségi tervezés-közös gondolkodás: A Ferenc tér
Kapcsolódó cikkek
Mini KRESZ-park nyílt Ferencvárosban

Május 11-én vehették birtokba a Ferencvárosi Csicsergő Óvodába járó gyermekek az óvoda udvarán elkészült parkot.

Bácskai János: április 11-én Ferencváros az ország kulturális fővárosa

Bachmann Gábor építész, tervezőművész vehette át az elismerést a Gát utcai József Attila Emlékhelyen szerdán, a magyar költészet napján.

A magyar költészet hete Ferencvárosban

Költők Futása, Vers-Dal Fesztivál, videópályázat, pódiumbeszélgetés, játszóház és kincskereső bolhapiac is várják a költészet szerelmeseit.

Vállalkozásbarát Ferencváros Program indult

A program stratégiai célja Ferencváros vállalkozásbarát imázsának kialakítása.

Újabb állomásához érkezett a Ferencvárosi Szociális Városrehabilitáció

A minden elemében megújult házban negyven igényesen felszerelt önkormányzati bérlakást alakítottak ki.

Másodszor adtak át ferencvárosi sportelismeréseket

A tavalyi év legjobb ferencvárosi sportolóit és szakembereit ismerték el a Ferencvárosi Sportgálán.

Most adásban
Téma: A Herman Ottó Intézet munkájának bemutatása – Béres András ügyvezető, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
Ezt követő adásaink