Kultúra
Drogprevenciós kiállítás nyílt Ferencvárosban
OPH Kép: Ferencváros Újság
2018. május 19.

A Balázs Béla utca 32/b szám alatt kialakított Konkáv közösségi tér és prevenciós műhely ad ezután otthont a tizenhét éve az országot járó, interaktív kiállításnak. A Köztes átmenetek – drogprevenció, egészségfejlesztés program, tartalmát megőrizve, de formájában megújulva pénteken mutatkozott be.

Az interaktív kiállítás a közel 140 négyzetméteres közösségi tér pinceszintjén látható 5 kiállítótérben, a prevenciós műhely utcaszintjén pedig két egységre tagolt fogadóhelyiség, társalgó és műhelyrész várja az érkezőket.

OPH

A drogprevenciót és egészségfejlesztést szolgáló kiállítás-programra főként 14 éven felüli diákokat, illetve szülőket, pedagógusokat várnak, de baráti, munkahelyi közösségeket is fogadnak.

OPH

A program előzetes bejelentkezés után látogatható, maximum 15 fős csoportokban. A kiállítási tér és a kiállított tárgyak egyben a foglakozások helyszínei és „kellékei” is, s egy-egy látogatócsoport mintegy másfél órát tölt a kiállítótérben pszichológus, addiktológus, szociális munkás vezetésével.

OPH

A közösségi tér célja, hogy hozzájáruljon a prevencióhoz: keresni az okokat, beszélni-beszélgetni a következményekről és megtalálni a védő tényezőket. Feladata az érzékenyítés is, de az is, hogy felmutassa az értelmes kikapcsolódás alternatíváit – emelte ki Bácskai János polgármester, aki arra is emlékeztetett, hogy a tér és a kiállítás nem csupán a kerületben élőket várja.

OPH

A konkáv szó nagyon találó, hiszen a homorú forma megjelenik a csillagászati távcsövekben, a távollátó szemüvegekben, tehát ott, ahol messzebbre akarunk látni, távolabbra akarunk tekinteni –mondta Majzik Balázs, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság osztályvezetője. A szakember felidézte, hogy a kerületben jelentős közösségi tereket találni, ilyen a Haller utcai H52, ahol az aluljáróban található ifjúsági iroda költözött a felszínre. Ferencváros odafigyel a fiatalokra, odafigyel a prevencióra – hangsúlyozta, kiemelve azt is, hogy a jó közösségi tér kialakítása nehéz feladat. Míg a nyolcvanas években könnyebb volt elérni a fiatalokat, ma már ez megváltozott. A prevenciót oda kell elvinni, ahol maga a probléma van, s mindezt egyszerre az offline és az online térben kell megvalósítani ma már. A közösségi térnek konkurenciája a virtuális valóság, ezért ezeknek a tereknek meg kell tudniuk szólítani a fiatalokat, el kell juttatniuk az információkat – mutatott rá.

A kiállítás befogadásával olyan programot talált a Konkáv tér, amely biztosítja ezeket a funkciókat, el tudja érni a fiatalokat. Majzik Balázs arra is felhívta a figyelmet, hogy ennek a közösségi térnek a kialakítása gondosságot, odafigyelést tükröz. A szakember fontosnak nevezte azt is, hogy a kiállítás a határon túlra is eljutott. Kitért arra is, hogy a kerület nagyon fontos feladatokat lát el a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumban (KEF), támogatja az ügyet, és jelentős eleme az együttműködési hálónak. Mint fogalmazott, a hely érdemben fog hozzájárulni a Nemzeti Kábítószer Ellenes Stratégia célkitűzéseihez.

Az iskolai és egyéb csoportok fogadásán túl a kiállítás és közösségi tér komplex terei lehetőséget biztosítanak prevenciós szakműhelyként való működésre is – hívta fel a figyelmet Varga Dániel programigazgató. A tervek szerint tartanak majd pedagógus és szociális szakmai képzéseket, workshopokat, minikonferenciákat, de további kiállításokat és filmklubot is terveznek.

A Köztes átmenetek – drogprevenció, egészségfejlesztés eddig 135 helyszínen volt látható, és több mint 200 ezer érdeklődő tekintette meg.

Az önkormányzat támogatásával most megnyílt Konkáv közösségi tér hétköznap délutánonként várja a 12 és 20 év közötti fiatalokat szabadidős programokkal, képzésekkel, tanácsadással.

A kiállítás és a közösségi tér szolgáltatásai díjmentesek, a program az önkormányzattal együttműködésben, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósult meg.

Téma: Bemutatkozik a Köztes átmenetek - a drog című kiállítás
Tájékoztat: Varga Dániel programigazgató
Szerkesztő-riporter: Dobos Ágnes, műsorvezető: Horogszegi Erika
Kapcsolódó cikkek
FUTÁR-távirányítókat adományozott Ferencváros

Ingyenesen jutott hozzá FUTÁR-távirányító készülékhez 20 ferencvárosi látássérült.

Mini KRESZ-park nyílt Ferencvárosban

Május 11-én vehették birtokba a Ferencvárosi Csicsergő Óvodába járó gyermekek az óvoda udvarán elkészült parkot.

Hiánypótló kezdeményezés: Ovi infó Ferencvárosban

Kedvező fogadtatásra talált az óvodaválasztást segítő fórum, a ferencvárosi Ovi infó.

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink