Kultúra
Hétvégén lesz az Újhegyi Tavaszi Piknik Kőbányán
OPH Kép: kobanya.info
2018. május 23.

Lassan kijelenthető, hogy a X. kerület lassacskán a fesztiválok és a rendezvények otthonává válik, hiszen az elmúlt években számos színvonalas esemény örvendezteti meg időről időre nem csak az ott lakókat, hanem azokat is, akik pl. a halászlé, a balkáni kultúra, vagy a sportok szerelmesei. A Rádió Orienten Győrffy Lászlót, a Kőrősi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ vezetőjét kérdeztük a hétvégi programról.

A kétnapos rendezvény fővédnöke Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere. Szombaton balkán est lesz, másnap pedig természetesen a gyerekek kerülnek a középpontba, hiszen míg május első vasárnapja anyák napja, úgy az utolsó gyereknap.

A Kőbányai Balkán-est idén harmadjára kerül megrendezésre Újhegyen, a Mély-Tó Tószínpadnál. Győrffy László elmondta, a kerületben jelentős görög, bolgár és szerb nemzetiség él. A görög népesség magja a ’60-as évek körül érkezett, a bolgároknak pedig a területen nagy számban működő bolgárkertészetek miatt lett az otthona Kőbánya. A programok természetesen a kőbányai és a nemzetiségi önkormányzatok támogatásával valósulnak meg.

Szombaton (május 26) 18.00 órakor Kovács Róbert, kőbánya polgármestere és Kollátosz Jorgosz, a kőbányai görög önkormányzat elnöke nyitja meg a rendezvényt, ezt követően bolgár, görög és szerb kulturális műsor következik.

Utána természetesen táncház várja a szórakozni vágyókat: bolgár színekben a Pravo zenekar, jantra bolgár néptáncegyüttes, road six sax zenekar, a görög nemzetiségi műsor részeként lesz ókori görög táncbemutató, kőbányai görög fiatalok bemutatója, hastánc, tűztánc, illetve fellép a Pasatempos zenekar, és természetesen nem maradhat el Zorba tánca, valamint fellép Kollatos Fotios nemzetiségi színművész is. Az estét a szerbek zárják: a Babra zenekar, a Tabán szerb néptáncegyüttes és a Guca Partyzans Brass Band áll majd színpadra.

A program ideje alatt ingyenes gasztronómiai csemegék, ételkóstolás is várja a vendégeket, mint azt Győrffy László kifejtette, nincs rendezvény kulináris élvezetek nélkül.

Május 27-e vasárnap a gyerekekre fókuszál: ők nem este, hanem délelőtt kezdenek, 10: 00 és14:00 óra között várják a legkisebbeket a nemrég felújított Újhegyi sétányon, illetve az Újhegyi Közösségi Házba, ahol lesz „Élő” dínó show, sportbemutatók, sőt „Mesekoncert” is (A klasszikus mesék legszebb dalai), mégpedig a Pódium Színház előadásában.

Minden korosztály megtalálhatja majd a számára kedves elfoglaltságot: a szervezők készülnek többek között a magyar faműves hagyományokon alapuló bemutatóval és családi kézműves programmal, de lesz családi/gyermek animációs ajándékkészítő foglalkozás, valamint telepített szerszámkiállítás is. A kézműves programok is mindig népszerűek: népi zajkeltők, bőrkarkötő anyaggolyóval, csuhéjzás, terméskép is várja majd a gyerekeket ‒ mondta a szervező.

A két eseményt pedig egy egészen különleges program köti össze: 24 órás palacsintasütés várható.

Május 26-án, szombaton 12.00 órától kezdik sütni a palacsintákat, és május 27-én vasárnap 12.00 órakor zárul a „műszak” az Újhegyi Közösségi Ház előtt, ahol természetesen rögtön el is lehet fogyasztani majd a kicsik és nagyon kedvencét.

Téma: Újhegyi Tavaszi Piknik
Vendég: Győrffy László igazgató, Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ
A műsort vezeti: Horogszegi Erika
Kapcsolódó cikkek
Kőbányán nyitotta meg üzemét az ország egyetlen kóser péksége

A korábban is pékségként működő épületében kezdte meg működését a Semes Kóser Pékség termelőüzeme.

Év végére megújul a kőbányai Pongrác úti rendelő

Saját erőből, mintegy 300 millió forintból újítja meg Pongrác úti háziorvosi rendelőjét a X. kerületi önkormányzat.

Közösen sportoltak fogyatékossággal élők és épek Kőbányán

Első alkalommal adott otthont a kőbányai Esélyegyenlőség napjának a Kocsis Sándor Sportközpont. 

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink