Életmód
4G labortól az okosvárosokig
Trend FM Kép: stocksnap.io
2018. május 30.

Tavaly másfél év tervezés eredményeként született meg a Vodafone 4G labor az Óbudai Egyetem Híradástechnika Intézetében. A hallgatók a gyakorlati műhelyben szerzett tapasztalataikat nemrég egy okosvárosokról szóló versenyben is kamatoztathatták.

Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmány Villamosmérnöki Karán működő 4G Labor felszereltsége mind hazai, mind nemzetközi szinten kiemelkedőnek számít, célja, hogy a leendő hálózati mérnököknek a munkaerőpiacon elengedhetetlen gyakorlati tudását gyarapítsa.

Idén év elején a még szorosabb vállalati együttműködés jegyében a Vodafone Magyarország és a Huawei Technologies Hungary közös pályázatot írt ki az Óbudai Egyetem Híradástechnika Intézetének hallgatói számára. A pályázat az ötödik generációs mobilhálózatok és a digitális okosvárosok témakörére fókuszált.

Wührl Tibor, a Híradástechnikai Intézet igazgatóhelyettese az M2M Zóna műsorában elmondta, hogy első körben szakmai szempontból értékelték a hallgatói pályamunkákat. Arra törekedtek, hogy olyan pályázatok vegyenek részt a végső versenyben, amelyeknél a műszaki tartalom is megfelel az elvárt szintnek. A zsűrizés második részében a Vodafone és a Huawei választotta ki a legérdekesebb, legjobb ötleteket.

„A pályázat egyik ékes példája az ipari együttműködéseknek. A Vodafone és a Huawei hallgatóinkat kérdezte meg arról, hogy ők hogyan látják a világot, milyen technológiai trendeket és műszaki elvárásokat támasztanának az 5G hálózattal szemben” – fogalmazott az Óbudai Egyetem Híradástechnikai Intézetének igazgató-helyettese.

A „SmartCity lehetőségek 5G mobil infrastruktúrán” pályázat első három helyezettje Fodor Ákos, Gyene Péter Richárd és Kern Ádám lett.

A mérnökhallgatók projektötletei között volt, amelyik a közlekedési infrastruktúra és az autók közti 5G-s kommunikáció megvalósításával foglalkozott. Ezáltal a közlekedési lámpák dinamikusan működhetnének, ami kevesebb balesethez és közlekedési dugóhoz vezethet. A torlódások elkerülésével pedig csökkenthető lenne az autók üzemanyag-fogyasztása is. Volt olyan fejlesztési ötlet is, amely egy balesetsúlyozó rendszer a közúti károk minimalizálása érdekében. Az említett fejlesztéseken túl a tűzoltó- és mentőautók mielőbbi célba érése, vagy az okosórák egészségügyi riasztásban való alkalmazása is megmozgatta a diákok fantáziáját.

-