Gazdaság
Leopold Róbert: feladatunk, hogy a termékhamisítók ne érjenek célt
OPH Kép: NAV
2018. június 1.

A nemzetközi OPSON-akció a hamisított ételek és italok kiszűrését szolgálja, melyben azt akarják elérni, hogy a termékhamisítók ne érjenek célt. Vagyis hamis termékeik ne juthassanak el a piacra, megvédve ezáltal a legális szereplőket – ismertette a Rádió Orienten Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy. A vám- és jövedéki szóvivő kiemelte: az ellenőrzések mellett nagyon fontos a tudatos vásárlói magatartás is.

A hamisítók a fogyasztók árérzékenységére apellálnak, a legfontosabb, hogy a termék olcsóbb legyen, mint a hasonló, legális áru. Gyakran azt sem lehet tudni, hogy miből készült, mit tartalmaz, mérgező is lehet, és elfogyasztásának egészségkárosodás vagy halál is lehet a vége. Itt halmozottan igaz, hogy az olcsó termék megbosszulja magát – hívta fel a hallgatók figyelmét Leopold Róbert. A szóvivő hozzátette:

nagyon fontos a tudatos vásárlói magatartás,

ugyanis ha olyan helyen árulnak élelmiszert, ahol ez nem megszokott – közterületen, akár egy parkolóban –, ráadásul gyanúsan olcsón, akkor mindenképp gyanakodni kell, hogy hamisított termékről van szó. Ilyenkor célszerű bejelentést tenni a NAV-nál, illetve lehet értesíteni a társhatóságokat is

NAVgovHu

A pénzügyőr felidézte: 2010 áprilisában volt először egyeztető megbeszélés – Olaszországban öt ország részvételével –, hogy fel kell lépni a hamisított, illetve az igazolatlan eredetű élelmiszerekkel szemben. Így jött létre az OPSON-akció. 2011-ben még csak tíz EU-tagország csatlakozott, jelenleg azonban már a világ 65 országa vesz részt benne. Az OPSON-akció a hamisított ételek és italok kiszűrését szolgálja.

Leopold Róbert rámutatott:

el kell érni, hogy a termékhamisítók ne érjenek célt, vagyis termékeik ne juthassanak el a piacra, megvédve ezáltal a piac legális szereplőit.

A NAV pénzügyőrei leggyakrabban igazolatlan eredetű árukkal találkoznak, amelyekről nem tudni, honnan származnak, hogy készültek, mit tartalmaznak, mivel kezelték őket, vagyis nagyon sok kockázati tényező van az élelmiszerek esetében. Az OPSON-akciókat – amelyekben nemcsak a NAV vesz részt, hanem a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, illetve Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is – alapvetően az Europol felügyeli, ami az Interpol szervezeti egységeként az Európai Unión belül rendelkezik illetékességgel és hatáskörrel. Ekkor a NAV pénzügyőrei, az europolos munkatársak és a társhatóságok szakemberei együtt végeznek közös ellenőrzéseket. Megosztják a tapasztalataikat, információikat, más országokban megismert új elkövetési magatartásokat – tájékoztatta a hallgatókat a szakember.

NAVgovHu

Magyarországon jellemző még az igazolatlan áruk fuvarozási kísérlete mellett az is, hogy megpróbálják az áruk szavatossági idejét meghosszabbítani átcímkézéssel. Erre vonatkozóan is végeznek ellenőrzéseket a NAV pénzügyőrei azokon a helyeken, ahol vélhetően ilyen termékeket árusítanak. Ha nem is igazolható a hamisítás ténye egyértelműen, mégis ilyenkor nagyságrendileg több igazolatlan eredetű áru akad fenn a szűrőn.

A NAV és a társszervek együttműködését a versenyszféra – a piac legális szereplői – is erősen támogatják, hiszen ezek az akciók őket is védik. Az ellenőrzés mindenre kiterjed, az EU-n kívülről érkező szállítmányok legális úton vámkezelés nélkül nem jöhetnek be hazánkba. A vámkezelés alkalmával az áruvizsgálat is megtörténik, és abban az esetben, ha bármilyen kétség felmerül a jogszerűséget illetően, a pénzügyőrök

megtagadják a vámkezelést, így az áru nem kerül ki a piacra.

NAVgovHu

A közúti áruforgalom esetében az ellenőrzés főleg a szerb és ukrán határon történik, de a folyami szállítást is meg kell említeni, hiszen a Dunán is komoly az áruforgalom, illetve a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérnek is létezik olyan területe, ahol kizárólag olyan pénzügyőrök dolgoznak, akik a légi szállítású áruforgalom vámkezelését, ellenőrzését végzik. A vasúti forgalomban is jellemzően a magyar–szerb, illetve magyar–ukrán határ az, ahol be- és kiléptető vámvizsgálat folyik. A magyar–ukrán határon külön vasúti röntgen is üzemel a vasúti kocsik átvizsgálására – mondta el a Rádió Orient vendége.

Az elmúlt akcióban – amely négy hónapot ölelt fel – a NAV és a közreműködő társszervek több mint hétezer liter alkoholtartalmú folyadékot és megközelítőleg százöt tonna hamis vagy ismeretlen eredetű élelmiszert – zöldséget, gyümölcsöt, húskészítményt – foglaltak le, így ezek már nem jutottak el a piacra. Az előző akcióban alkoholból 107 ezer liter foglaltak le, élelmiszerből pedig negyvenhét tonnát, tehát nem lehet egyértelműen megmondani, hogy adott terméknél csökkenő vagy emelkedő tendencia várható-e. Vannak slágertermékek, az alkoholtartalmú italok azok, amelyeket kiemelt szempontok szerint ellenőriznek. Ez nagyon fontos, gondoljunk csak a nagy sajtóvisszhangot kapott, észak-alföldi alkoholmérgezéses esetre, amely egy fogyasztó életébe került. A lefoglalt termékek esetében a jogszabály konkrétan meghatározza, hogy mely terméknek mi a további sorsa.

NAVgovHu

Ha nem élelmiszerről, hanem vélhetően hamis márkajelzésű ruhákról van szó,

akkor értesítik a védjegytulajdonost, aki egyértelműen meg tudja állapítani a termék eredetiségét, s ha hamis áruról van szó, adott esetben felmerülhet a karitatív célú felhasználás is. Élelmiszer esetében a probléma az, hogy nem lehet tudni, hogy pontosan mit tartalmaz, nincs az a vizsgálati módszer, amelyik egyértelműen meg tudná mondani egy termékről, hogy az nem mérgező, ezért ezeket az élelmiszereket meg kell semmisíteni. Azt a kockázatot nem vállalja fel senki, hogy egészségkárosodást okozzon a karitatív módon felhasznált élelmiszer – mondta el zárásként Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy.

Téma: Az OPSON VII. nemzetközi akció
Vendég: Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy, vám- és jövedéki szóvivő, NAV
A műsort vezeti: Adorján András
Kapcsolódó cikkek
Újabb fogása volt a NAV-nak

Csempészett cigarettát és illegális pontencianövelőket találtak a NAV pénzügyőrei egy budapesti akcióban.

Hamis ruhákat és viperát foglalt le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei több ezer hamis parfümöt, ruhát és táskát, valamint viperát és sokkolót is találtak egy budapesti piacon.

Varga: a pénzügyi tudatosság erősítése fontos a fiatalok körében

A Magyar Államkincstár applikációt fejlesztett ki középiskolások számára - közölte a nemzetgazdasági miniszter.

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink