Kultúra
Idén is lesz Műtárgyak Éjszakája
OPH/Műtárgyak éjszakája Kép: mutargyakejszakaja.hu
2018. június 6.

A programsorozaton, Június 7-9. között workshopok, műterem- és műhelylátogatások, előadások és tematikus séták is lesznek. Kármán Gabriella, az Országos kriminológiai Intézet tudományos munkatársa, illetve Emőd Péter szakújságíró a Rádió Orienten arról beszélt, természetesen a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Műtárgyhamisítás Elleni Munkacsoport is jelen lesz a rendezvényen, hiszen munkájuknak ez is fontos része.

Kármán Gabriella kiemelte, a Műtárgyhamisítás Elleni Munkacsoport legfontosabb feladatai közé tartozik a szakemberek és a szélesebb közönség tájékoztatás, valamint természetesen intenzív háttérmunkát is végeznek, ennek része az is, hogy többek között szakmai anyagokat készítenek, amelyek megkönnyíthetik a műtárgyak világában a tájékozódást, vagy szükség esetén akár a jogérvényesítést is.

Ezekhez a feladatokhoz jól illeszkedik a Műtárgyak Éjszakája, ahová a HENT ‒ a tavalyi évhez hasonlóan idén is meghívást kapott,és amelyben Műtárgyhamisítás Elleni Munkacsoportja révén ezúttal is szakmai parterséget vállalt.

Emőd Péter hangsúlyozta, azért is fontos, hogy a munkacsoport műkereskedelmi fókuszú programokon is megjelenjen, mert olyankor vannak jelen a legnagyobb számban a hamisítók potenciális áldozatai. Több program kifejezetten a hamisítással foglalkozik, és még azoknak is, amelyeknek nem ez a fő fókuszuk, vannak hamisítási vetületei is ‒ húzta alá a szakember.

Pixabay

A Műtárgyak Éjszakája részletes programjáról itt tájékozódhatnak.


A kriminológus azt is elmondta, a tájékoztatás és szakanyagkészítés tekintetében is van terv idénre: Műtárgyhamisítás Magyarországon 2018 ‒ Helyzetelemzés és eszközkészlet címmel tervez közös kiadványt megjelentetni a HENT és az Országos Kriminológiai Intézet.

A készülő tanulmánykötetben elsősorban a munkacsoport eddigi tevékenységének eredményeiről kapunk majd összefoglalót, másrészt bemutatásra kerülnek azokat a szakterületek, amelyek a hamis műtárgyakhoz kapcsolhatóak.

Nemzetközi kitekintéssel és a közvélemény számára kevésbé ismert eljárások bemutatásával is szeretnék segíteni a hazai eszközrendszert ‒ mondta Kármán Gabriella, hozzátéve, bizonyos eljárások, mint pl. az anyagvizsgálati eljárások, nagyon megkönnyíthetik az eredetiségvizsgálatokat, ezekbe is betekintést nyerhetnek majd a kiadvány olvasói.

Emőd Péter azt hangsúlyozta, szerencsére a hazai ügyek jóval kisebb volumenűek, mint a nemzetközi példák, mégis érdemes bemutatni azokat is, hiszen rendkívül tanulságosak, így a németországi Beltracchi-ügy részletesen is elemzésre kerül a kötetben, hoszen ahogyan a szakújságíró fogalmazott: „ami hamisítással kapcsolatban a Beltracchi-ügyben nincs, az gyakorlatilag nincs is" ‒ utalva arra, hogy egy rendkívül komplex történetről van szó, amelyen keresztül minden fontos tudnivaló jól szemléltethető.

A kiadvány a tervek szerint még az idén megjelenik. Kereskedelmi forgalomba ugyan nem kerül, de a HENT tervei szerint minden érdeklődő hozzá tud majd jutni ‒ foglalták össze a szakemberek.

Téma: Műtárgyhamisítás Magyarországon - Műtárgyak Éjszakája
Vendég: dr. Kármán Gabriella tudományos munkatárs, Országos Kriminológiai Intézet és Emőd Péter művészeti újságíró
A műsort vezeti: Horogszegi Erika
Kapcsolódó cikkek
Három éjszaka műtárgyakkal

Június 7. és 9. között rendezik meg a Műtárgyak éjszakája programsorozatot Budapesten.

Új technológiával a műtárgyhamisítás ellen

Forradalmian új találmány került ki a piacra, amely hosszú távon visszaszoríthatja a műtárgyhamisítást.

Műtárgyhamisítás: festményektől városokig

Nemcsak műtárgyakat, de múzeumot, sőt egy egész várost is hamisítottak már. A hamisítványok 90-95 százaléka azonban könnyen kiszűrhető – mondta Emőd Péter.

Most adásban
Téma: Az Információ Szabadság Napja; Környezeti adatokkal kapcsolatos bejelentések – Vendég: Ambrusné Tóth Éva
Ezt követő adásaink