Kultúra
Fülek ismét a törököké ‒ két napra
MTI/fulekivar.sk Kép: Wikipedia
2018. június 13.

Törökök a várban címmel szervezik az idei, 19. várjátékokat a szlovákiai Füleken; a szombati és vasárnapi programban zenével, mesével, fegyverbemutatóval is megidézik a 16-17. századi török mindennapokat ‒ tájékoztatta az MTI-t a szervező Füleki Vármúzeum szerdán.

Mint írják, a szombati program a délutáni és esti órákban zajlik majd a füleki várban, a 15 órás kapunyitást követően a gyermekeket és felnőtteket egyaránt gazdag programmal és kézműves vásárral várják a szervezők.

Az idei rendezvény valódi török hangulatú érdekességekkel, az Ezeregyéjszaka meséivel, harci bemutatókkal és előadásokkal, szúfi zenével, interaktív, a keleti kultúrát, művészetet és kézművességet bemutató állomásokkal, gasztronómiai specialitásokkal, vízipipával, müezzin énekkel, mobil szerájjal, törökellenes táborral várja a látogatókat.

Mátyás király gyalogságát a Szent Sebestyén Számszeríjász Társaság mutatja be, a seregbe a Vir Fortis verbuválja a gyerekeket. A Bab Társulat óriásbábos előadást ad elő, a fegyver-, viselet- és harcmodor-bemutatókról a Balassi Bálint Bandérium, a Cassanova, az Északi Szabad Hajdúk, és Tata Várának Seymenjei gondoskodnak.

Vasárnap a társszervező Füleki Farkasok rendezik meg a XII. Nemzetközi Történelmi Íjászversenyt a Nógrád Íjásza címért és a Füleki Vár Védője rangért, ahol szlovákiai és magyarországi íjászok mérik össze tudásukat különböző kategóriákban. A versenyre a rendezvény napján is lehet regisztrálni.

A XIX. Füleki Várjátékokat a Kisebbségi Kulturális Alap és a besztercebányai megyei önkormányzat támogatja.

Fülek vára
Wikipédia

A már 12. században is álló várat (bár ekkor még fa felépítményű erődítmény volt, amely ennek ellenére átvészelte a tatárjárást is) a törökök 1554. június 16-án foglalták el, így Fülek hosszú időre a török alaptábora lett. A vidék nemesei által támogatott császári hadsereg 1593-ban szánta el magát az ellencsapásra. November 27-én a törökök visszahúzódtak a vár fölső részébe, ahol is aztán megadták magukat. Ezek után 300 török család maradt még önszántából a vár körül. A kisebb császári alakulatok pedig minden nehézség nélkül fölszabadították még a salgói és a somosi várat is.