Gazdaság
Kovács Árpád: jövőre is elérhető a 4 százalékos növekedés
OPH Kép: Pixabay
2018. június 13.

A költségvetés a stabilitás és a növekedés között adott lehetőségeknek megfelelően olyan egyensúlyi pályát épít fel, amelynek révén a jövő évben is elérhető a 4 százalék körüli gazdasági növekedés – mondta a Rádió Orientnek a Költségvetési Tanács elnöke.

Ma, június 13-án nyújtja be a kormány az országgyűlésnek a 2019. évi költségvetés tervezetét. A jelenlegi gazdasági adatok alapján várhatóan jövőre is elérhető a 4 százalékos növekedés, a hazai teljesítményt azonban nagymértékben befolyásolja a nemzetközi piac alakulása - mondta el Kovács Árpád. A szakértő a külső kockázati tényezők között említette a nyersanyagárak emelkedését, a migrációt, és a dél-európai államok bizonytalan gazdasági viszonyait, ugyanakkor

pozitív kockázat a visegrádi országok felértékelődése az európai piacon.”

Belső kockázati tényezőként az egyes szektorokban tapasztalható szakemberhiányt és a hatékonyság kérdését említett, amelyek ma még csak elenyésző problémát okoznak.

Mint azt Kovács Árpád elmondta, a költségvetés stabilitásában nagy szerepe van a jelentős mértékű tartalékok képzésének. Az Országvédelmi Alap összege 200 milliárd forint körül van, s amelyhez a törvényi szabályozás szerint az év harmadik negyedévének végéig nem szabad hozzányúlni, ezt követően pedig ha a folyamatok lehetővé teszik, akkor a kormány által fontosnak ítélt célokra lehet felhasználni, akár adósságcsökkentésre is lehet fordítani, de még a következő évre is átvihető a megtakarítás..

Téma: A 2019. évi költségvetési tervezet értékelése
Vendég: Kovács Árpád elnök, Költségvetési Tanács
A műsort vezeti: Adorján András
00:36 A meglévő programokat folytatjuk
05:17 Mekkora növekedés várható?
08:12 A tartalékképzés szerepe
12:10 A KT szerepe
12:49 Mennyire csökkenthető az államadósság?
19:05 Kockázati tényezők
23:58 A forint árfolyamának alakulása
25:16 Nincs szükség a 2018-as költségvetés módosítására
32:32 Nemzetközi találkozón vesznek részt a Költségvetési tanácsok elnökei