Kultúra
Közel 2000 programmal várja a családokat a Múzeumok Éjszakája
OPH Kép: muzej.hu
2018. június 13.

Idén tizenhatodik alkalommal, június 23-án rendezik meg az év legnagyobb kulturális rendezvényét, amelynek fővárosa Pécs lesz.

Szent Iván-éjhez legközelebbi szombaton koncertekkel, tárlatvezetésekkel és interaktív családi programokkal várják a múzeumok és kulturális intézmények a látogatókat – hangsúlyozta Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatón. Mint mondta, azt „év legnagyobb buliján”

országszerte mintegy 400 közgyűjtemény csaknem 2000 programot kínál, tavaly 400 ezer belépést regisztráltak.

A Múzeumok Éjszakája idei tematikája: „Ami összeköt: család és kultúra”. Az elmúlt években Eger, Kecskemét és Debrecen után, a házigazda szerepét idén egy Dunántúli város, Pécs tölti be, ahol olyan, a város arculatát és kultúráját máig megőrző, legendás famíliák kerülnek középpontba, mint

a Zsolnayak, a Vasarelyk, az orgonaépítő Angsterek, valamint a pezsgőgyárat alapító Littke család.

Az államtitkár kiemelte, hogy Budapesten idén is egységes karszalaggal látogathatóak a rendezvények, amelyekkel ingyenesen használhatóak a BKK múzeumi buszjáratai és az elektromos kisautó körjáratok is, vidéken pedig az adott múzeumoknál lehet belépőjegyet váltani. Hozzátette: Az Emmi 25 millió forinttal támogatja a rendezvényt, amelynek teljes költségvetése mintegy 45 millió forint.

Pécs lesz a Múzeumok Éjszakája 2018 fővárosa
Forrás: muzej.hu

Fekete Péter kitért arra is, hogy az emberek múzeumlátogatási kedve nő: hivatalos adatok szerint 2016-ban 10 millió ember fordult meg ezekben a kulturális intézményekben.

Az OrientPress Hírügynökség kérdésére elmondta, hogy

a jövőben kulturális államtitkárként célja egy olyan kommunikációs forma megtalálása, amely az új generációnak a saját nyelvén keresztül mutatja be a kulturális értékeket.

A Magyar Turisztikai Ügynökség évek óta támogatja a Múzeumok Éjszakáját – hívta fel a figyelmet Ugron Zsolna. Az ügynökség kulturális stratégiáért felelős igazgatója kifejtette: a rendezvénysorozat azért fontos, mert a múzeumok ilyenkor utazás generáló turisztikai attrakciókká válnak, a kulturális kincsek élővé, kézzel foghatóvá lesznek és a gyermek is könnyebben megértik. Mint azt Ugron Zsolna elmondta, a Magyar Turisztikai Ügynökség 2030-ig szóló stratégiája a családok utazását szeretné ösztönözni, az utazási trendek szerint az élmény alapú kulturális turizmus kerül középpontba, ezért az ügynökség nyári kampányában hazánk kulturális értékeit helyezi fókuszba.

A Múzeumok Éjszakája idei arca Oláh Gergő énekes, zeneszerző.

Most adásban
Téma: A helyi önkormányzatok nemzetközi környezete – Zöld-Nagy Viktória kutató
Ezt követő adásaink