Külföld
Kreml: csak politikai megoldás létezik
MTI Kép: Wikipedia
2018. június 13.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető találkozója megerősítette, hogy a Koreai-félszigeten kialakult helyzet politikai rendezésének nincs alternatívája ‒ hangoztatta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Moszkvában.

A találkozó eredményeit még alaposan ki kell elemezni, de már magát azt a tényt, hogy a találkozó létrejött, és hogy a közvetlen párbeszéd megkezdődött, csakis üdvözölni lehet mondta.

Peszkov hangsúlyozta, hogy

az ilyen találkozók, függetlenül attól, hogy milyen eredménnyel zárulnak, hozzájárulnak a feszültség csökkenéséhez a félszigeten,

és eltávolítják a helyzetet attól a kritikus ponttól, ahova az alig néhány hónapja sodródott.

Hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök mindig is azt hangoztatta, hogy a politikai és diplomáciai eszközökkel történő rendezés, a közvetlen párbeszéd az egyetlen járható út.

Peszkov közölte, hogy Putyin csütörtökön fogadja Kim Jon Namot, az észak-koreai Legfelsőbb Népi Gyűlés (törvényhozás) elnökségének elnökét, aki a labdarúgó világbajnokság ünnepélyes megnyitójára érkezik az orosz fővárosba.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy az amerikai-észak-koreai csúcs nem jöhetett volna létre Oroszország és Kína kulcsfontosságú szerepe és álláspontja nélkül, amelyekre vélekedése szerint a jövőben is igény lesz. A politikus hangot adott meggyőződésének, hogy

a békés rendezés optimalizálásában, a megállapodások végrehajtásának elérésében nagy jelentősége lesz a hathatalmi az Észak- és Dél-Korea, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Japán együttműködésnek.

Donald Trump amerikai elnök és a Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kedden Szingapúrban találkozott egymással. Az általuk aláírt

közös nyilatkozatban Phenjan a teljes atomfegyver-mentesítés, Washington pedig Észak-Koreának nyújtandó biztonsági garanciák mellett kötelezte el magát,

egyelőre határidők és konkrétumok nélkül.

Kapcsolódó cikkek
Csehország és Lengyelország is üdvözli a szingapúri eredményt

Andrej Babis cseh kormányfő és Krzysztof Szczerski lengyel kabinetfőnök is pozitívan értékelt.

Történelmet írt Donald Trump és Kim Dzsong Un

A csúcs kézfogással kezdődött, majd rövid, derűlátó nyilatkozatokat tettek, Trump szerint „nagyon jól sikerült” a megbeszélés. 

„Pozitív, régóta várt lépés” Kim Dzsong Un bejelentése

Az Európai Unió is üdvözölte a phenjani bejelentést a nukleáris kísérletek és rakétatesztek felfüggesztéséről.