Közigazgatás
Nyáron sem áll le az Óbudai Egyetem
Óbudai Egyetem Kép: Pixabay
2018. június 15.

Nyáron sem áll meg az élet hazánk második legnagyobb műszaki egyetemén, ugyanis az Óbudai Egyetem karai különleges nyári kurzusokat szerveznek az ország több pontján általános- és középiskolások, valamint felsőoktatásban tanulók számára.


Az Óbudai Egyetem általános iskolásoknak hirdet három városban is több napos nyári gyerekegyetemet, ahol az általános iskolás korosztály nyerhet bepillantást az informatika izgalmas világába. Balassagyarmaton, valamint az Óbudai Egyetem telephelyein, Székesfehérváron és Salgótarjánban kifejezetten a 8-14 éves korosztály számára összeállított informatikai programok és tematika lehetővé teszi, hogy a résztvevők elsajátítsák a programozás alapjait.

A gyerekegyetemen olyan izgalmas témákkal ismerkedhetnek meg a fiatalok, mint a robotika, az önvezető gépjárművek világa, Lego robotok építése és programozása, vagy akár a 3D nyomtatás technológiája. A programozási alapismeretek sem hiányozhatnak a tematikából, ugyanis a világhírű Massachusetts Institute of Technology (MIT) Egyetemen gyermekek számára fejlesztett és a Google által támogatott Scratch programozási nyelvet is játszva elsajátíthatják a diákok, amellyel saját számítógépes játékot készíthetnek maguknak.

A tábor zárásaként az iskolások egyénileg vagy csoportosan is bemutathatják, milyen élményekkel gazdagodtak az ott töltött idő alatt, egyfajta E-Élménynaplót vagy Blogot, bejegyzéseket írhatnak okos-telefonjaikon.

Nádai László kutatási és nemzetközi rektorhelyettes úgy látja, hogy Óbudai Egyetem ezzel újabb lépéseket tesz a műszaki- és természettudományos ismeretek népszerűsítése érdekében. Az intézmény folyamatosan keresi annak a lehetőségét, hogy a tudomány, a kutatás, a fejlesztés és az innováció világa az általános iskolások számára játékos, könnyed formában kerüljön közelebb.

Az Óbudai Egyetem által rendezett nyári gyerekegyetem a magyar állam és az Európai Unió EFOP–3.4.4-16-2017-00019 projektjének köszönhetően valósulnak meg.

Immár 29. alkalommal, ezúttal Székesfehérváron várja a műszaki érdeklődésű fiatalokat a Kandó Kálmán Nyári Egyetem. Az Óbudai Egyetem valamennyi karáról érkeznek előadók a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar és az Alba Regia Műszaki Kar közös szervezésű rendezvényére, amely a Kandó Alapítványnak köszönhetően valósul meg.

A Nyári Egyetemet a Kárpát-medencében élő magyar ajkú műszaki felsőoktatásban tanuló hallgatók, valamint műszaki érdeklődésű végzős középiskolás diákok számára rendezik. Sok éves tapasztalat alapján a Kárpát-medence valamennyi tájáról – Kárpátaljáról, Erdélyből, a Partiumból, a Felvidékről és a Délvidékről – várhatók fiatalok a július 7-én kezdődő 9 napos táborba.

A hagyományoknak megfelelően ezúttal is lesznek szakmai előadások, interaktív laborgyakorlatok, speciális gyárlátogatások, valamint színes kulturális programok. Az elmélyült szakmai műhelymunkán kívül Székesfehérvár és Budapest nevezetességeit is megismerhetik a határon túlról érkezők, valamint vízi- és erdei túrák alkalmával Magyarország természeti szépségeit is érdekes és egyedi módon fedezhetik fel a táborozók.

Hajnal Éva és Borbély Endre oktatók évek óta szervezik a Kandó Kálmán Nyári Egyetemet, amely szerintük nemcsak a műszaki és mérnökinformatikai ismeretek mélyebb elsajátítására alkalmas, hanem a hazai és határon túli fiatalok kapcsolatépítését is szolgálja.

Következő adásunk
Téma: Szent István keresztény hagyatéka - a Szent Korona vármegyéi vándorkiállítás, 2020.06.25., Esztergom – Ötvös Sándor kormanyfőtanácsos; Kocsis Fülöp érsek-metropolita, görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye, a rendezvénysorozat fővédnöke; Benza György elnök, Kárpátaljai Szövetség; Prokopp Mária művészettörténész; Kovach Anton festőművész
Ezt követő adásaink