Életmód
Jövőre további egy hektárral bővül a Kevélyhegyi Levendulamező
OPH Kép: OPH
2018. június 17.

Jelenleg egy hektáron folyik a francia levendula termesztése Pilisborosjenőn, de jövőre újabb egy hektárt vonnak be a gazdálkodásba ‒ nyilatkozta az OrientPress Hírügynökségnek Papp József Szilárd, a Kevélyhegyi Levendulamező tulajdonosa.

Pilisborosjenő a Kevély vonulatának lábánál terül el. A környék kedvelt kirándulóhely, leghíresebb látnivalója a Teve szikla, és az Egri csillagok egyik forgatási helyszíne, az Egri vár makettje. A község egyik dűlőjét júniustól július közepéig Papp József Szilárd egy hektáros levendulása festi lilára. A levendulamező nagyon népszerű, egyre többen keresik fel pihenés vagy fotózás céljából. A helyi őstermelő születése óta él Pilisborosjenőn, már az édesanyja is itt született, a felesége pedig három éves kora óta lakik a községben. A házaspár már 2008-ban, a házasságkötéskor eldöntötte, hogy a házuknál lévő kertet levendula díszíti majd. A lila színű növény szeretete 20 tővel indult...

Forrás:OPH

Mediterrán éghajlatot kedvelő növény telepítése a pilisi dűlőkön

A családtól nem áll messze a gazdálkodás, hiszen Papp József Szilárd édesapja 30 éve foglalkozik szőlőtermesztéssel. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a házzal szemben lévő napsütötte domboldalon 2016-ban megindult a levendulatelepítés. Miután a telket rendbetették, felszántották, szülői és baráti segítséggel közel 20 ezer palántát ültettek el. Az időjárásnak és a jó minőségű növényeknek hála a levendula 99 százaléka megmaradt, a gazdálkodásra vásárolt öntözőberendezésre nem is volt szükség ‒ idézte fel a kezdeteket a Kevélyhegyi Levendulamező tulajdonosa.

Tavasszal a család szinte minden idejét leköti a növény, a terület műveléséből kicsik és nagyok egyaránt kiveszik a részüket.

A nagy fiam kiválóan kezeli a kapálógépet, a középső a fűnyírót, a legkisebb pedig csak irányítja őket

‒ mesélte a gazda.

Mint mondta, Pilisborosjenőn mindenki nyitott volt a kezdeményezésre, a községbeliek sajátjuknak érzik a levendulást.

Jó a közösség, sok a kisgyermekes, akik rajonganak a természetért

‒ mutatott rá.

Ennek példája a májusi közösségi faültetés, amelynek során a pilisborosjenői lakosok pénzüket nem sajnálva a levendulamező mellé 33 fát ültettek.

Papp József Szilárd és családja levendulaolaj és levendulazsák készítésével, illetve palánta árusításával foglalkozik, de a későbbiekben szeretnének levendulaszappant is készíteni, ennek előkészületei már folyamatban vannak.

Forrás: OPH

Csendélet a Kevélyhegyi Levendulásban
OPH

Levendula, az ezerarcú gyógynövény

Idén az év gyógynövényének a levendulát választotta a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya.

Levele, virága egyaránt hasznos a háziasszonyoknak a konyhában, a szárát pedig az illóolaj készítéséhez használják. A levendula kiváló stresszoldó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, olaját szaunákban vagy aromaterápiában is alkalmazzák.

A Kevélyhegyi Levendulamezőn termelt olaj kiváló minősége miatt kozmetikai célokra is használható.

Jövőbeli tervek

Jelenleg egy hektáron folyik a francia levendula termesztése, de jövőre a termékpaletta szélesítésén túl a gazdaság is egy újabb hektárral bővül. A levendulamező fölött található keskeny, erdősávval határolt rész mögötti területen

angol és rózsaszínű levendula is helyet kap majd.
provence-i hangulat Pilisborosjenőn
Forrás: OPH

Utolsó szippantás a pilisi Provance-ból

A levendula virágának érése abban a fázisban tart, amikor a legmagasabb az olajtartalma, ezért minél hamarabb be kell takarítani. Mivel a családi gazdaságban nincs lepárlókészülék, a növényeket Pannonhalmára szállítják, ahol illóolajat készítenek belőle.

Aki szeretne megpihenni a Kevélyhegyi Levendulásban kihelyezett padokon és gyönyörködni a lila növényekben, az június 17-én 20 óráig még megteheti.

A levendulaszüret a szokatlanul korán érkezett meleg miatt korábban, vagyis vasárnap ér véget, a mező bezárja kapuit a látogatók előtt. A „Szedd magad!” akcióban 1000 és 2800 forintért vásárolt papírzacskókkal lehet részt venni, és nem csak levendula, hanem fűszernövény is szedhető.Kapcsolódó cikkek
Megnyílt a tihanyi Levendula Hetek

„Szedd magad” levendulaszürettel, zenei és családi programokkal, valamint vezetett túrákkal várják az érdeklődőket.

A levendula lett az év gyógynövénye

Nyugtató és stresszoldó hatású, de szúnyogűzőként és illatanyagként is használják ezt a sokoldalú gyógynövényt.

Tihany lila csodája: a levendula

-