Belföld
Hesz Mihály kapta idén a Ferencváros Sportjáért díjat
OPH Kép: OPH
2018. június 22.

Hesz Mihály olimpiai bajnok kajakozó kapta idén a Ferencváros Sportjáért díjat. Polgármesteri Elismerő Oklevélben részesült Bálint László labdarúgó, az FTC örökös bajnoka, a magyar labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya. Az elismeréseket csütörtökön adták át a polgármesteri hivatal dísztermében.

Bácskai János polgármester az díjazottakat köszöntve egyebek mellett arról beszélt, hogy a díj „óhatatlanul és menthetetlenül a Fradiról is szól”, arról az egyesületről, amely az idén 225 éves Ferencváros nevét vette föl, és 119 éves működése során bizonyította, hogy méltó a név viselésére. A városrész „szentháromságába” ezért tartozik a városépítés és a kultúra mellett a Fradi – mutatott rá, hozzátéve, hogy

a mostani kitüntetettek is a „Fradi család tagjai”.

OPH

A sport mindenre megtanít, idézte Hemingwayt a polgármester, avval folytatva, hogy ez az a tevékenység, amely mindenkit emberré tud tenni. A kerületben egy kicsit minden a sportról szól, a Ferencváros név pedig egy kicsit mindig az FTC-t is jelenti – fűzte hozzá.

OPH

Hesz Mihály az ünnepséget követően az Orientpressnek nyilatkozva a többi között azt emelte ki, hogy

büszkeség volt fradistának lenni, ahhoz a csapathoz tartozni, amelynek a szellemisége is eltért az akkori klubok mentalitásától, értékrendjétől.

Egy nagy család tagja lettem, melyet bensőséges, mély emberi kapcsolatok jellemeztek - fogalmazott az 1968-as mexikói olimpia bajnoka. Hesz Mihály beszélt arról is, hogy az ottani légkör, az ott sportoló fiatalok – szüleiknek köszönhetően - egyfajta tudásvágyat is közvetítettek, ösztönözték arra, hogy tanuljon. De ott tanulta meg azt is, hogy a megszerzett tudást, tapasztalatot tovább kell adni a következő generációknak, s ezt ma is megteszi sportpályafutása kezdetének helyszínén, Vácott.

Mint Hesz Mihály méltatásában olvasható, szülőhelyén, Nógrád községben kezdett evezni. Később Vácra költöztek, 1960-ban lett a Váci Hajó kajakozója. 1961-ben lett az FTC versenyzője. 1963-ban lett magyar válogatott, első világbajnokságán rögtön bronzérmet szerzett. Két olimpián vett részt: 1964-ben Tokióban második, míg 1968-ban első lett K-1 1000 méteren. Világbajnokságokon és Európa-bajnokságokon összesen 2 arany-, 2 ezüst- és 7 bronzérmet szerzett. 1976-ban fejezte be a versenyszerű sportolást,még abban az évben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen fogorvosi diplomát szerzett. 1980-ban külföldre távozott. Napjainkban is Németországban él, ahol fogorvosként praktizált, jelenleg nyugdíjas.Három ízben nyerte el az Év Kajakozója díjat, ezen kívül Vác és Nógrád díszpolgári címét is megkapta.

OPH

A csütörtöki eseményen Polgármesteri Elismerő Oklevélben részesült Bálint Lászlómagyar labdarúgó, hátvéd, edző, a válogatott volt szövetségi kapitánya. 11 évesen kezdett focizni a Fradiban, 18 évesen mutatkozott be a felnőtt csapatban. 1967 és 1979 között három bajnoki címet és négy kupát nyert a Ferencvárossal. 1972 és 1982 között 76 mérkőzésen szerepelt a magyar válogatottban.

OPH

Az 1972-es müncheni olimpián ezüstérmet nyert. Minden mérkőzést figyelembe véve több mint 500 alkalommal viselte a Ferencváros mezét, és 63 gólt jegyzett. 1974-ben lett az FTC örökös bajnoka.Elegáns szereléseiért, nagyvonalú játékáért és elegáns megjelenéséért a Báró becenevet kapta.

1979-ben az első, hivatalosan külföldre igazoló magyar labdarúgó lett.

1988-ban hat barátságos mérkőzés erejéig szövetségi kapitányként irányította a magyar válogatottat, ám edzői pályafutását hamar befejezte.

Most adásban
Téma: Nagyszabású földértékesítési programot indít az Agrárminisztérium - szakmai szimpózium - összefoglaló – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Pergő Margit Berhida polgármestere, a TÖOSZ társelnöke; Tóth János elnök, Jegyzők Országos Szövetsége
Ezt követő adásaink