Gazdaság
Tatabányán épít üzemet a dél-koreai Doosan
MTI/Facebook Kép: Bencsik János - A Tatai medencéért
2018. július 4.

A több mint 120 éves múlttal rendelkező DOOSAN cégcsoport nem csak Korea egyik legrégebbi vállalata, de a tíz legjelentősebb cégcsoportjának egyike is, amely az USA-ban, az Egyesült Királyságban és Csehországban lévő gyártócsarnokai után Tatabányán is gyárat épít.
Az ipari parkban vásárolt 80.000 m2-es területen egy legalább 200 főt foglalkoztató modern gyártócsarnok épül, ahol a tervek szerint 2020 nyarától indulhat majd meg az elektromos autók akkumulátoraihoz szükséges vörösréz fólia gyártása.

A dél-koreai Doosan a tatabányai ipari parkban elektromos autók akkumulátoraihoz szükséges rézfólia előállítására alkalmas üzemet épít, amelyben 200 új munkahelyet teremtenek ‒ írta közösségi oldalán a megyeszékhely polgármestere.

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) tájékoztatása szerint a társaság az ipari parkban 80 ezer négyzetméteres területet vásárolt. A gyárban a tervek szerint 2020 nyarától kezdődhet az elektromos autók akkumulátoraihoz szükséges vörösréz fólia gyártása.

A dél-koreai vállalat korábbi közlése alapján az üzem évente 50 ezer tonna rézfólia gyártására képes, ez a mennyiség 2,2 millió elektromos autó akkumulátorának előállításához alkalmas. A Doosan a beruházás értékét nem közölte. A társaság a rézfólia iránti növekvő keresletre alapozza befektetését, a beruházással az alapanyag egyetlen beszállítóivá válhatnak Európában és jobb pozícióból vághatnak neki az amerikai és a kínai terjeszkedésnek.

A Doosan 2014-ben száz százalékos tulajdonrészt szerzett a rézfóliát gyártó Circuit Foil Luxembourg nevű cégben.

Az SNE Research várakozásai szerint a rézfólia iránti kereslet dinamikusan növekedhet a következő években, míg idén 75 tonnára lehet igény, addig ez az érték 2025 végére elérheti a 975 ezer tonnát.

-