Kultúra
Visszanyerheti egykori fényét a Herrich-Kiss villa
OPH Kép: 18.kerulet.ittlakunk.hu
2018. július 9.

A tervek szerint 2019. májusára teljesen elkészül és megújul a főváros XVIII. kerületében található Herrich-Kiss villa - mondta el Ughy Attila. A városrész polgármestere hozzátette: fővárosi támogatásból visszaállítják az eredetileg az épülethez tartozó 40 négyzetméteres faverandát is.

A Tomory Lajos Múzeum már több helyszínen is rendelkezik kiállítóhellyel, raktárral, mivel 15 éve folyamatosan szorul ki a Havanna-lakótelepi épületéből.

Amikor a múzeum hét különböző helyszínen működik, az már nem mondható ideálisnak

– hangsúlyozta Heilauf Zsuzsanna. A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény vezetője hozzátette: a Herrich-Kiss villa már felújított része megfelelő és méltó helyszíne az intézménynek.

Mint azt Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere elmondta: a Herrich-Kiss villa - mely az évek alatt számos átalakításon ment keresztül - önkormányzati, fővárosi és minisztériumi támogatásból születik újjá. A villa a szocializmus évei alatt tanácsi bérházként működött, szétszabdalták és hat lakást alakítottak ki benne. Az elmúlt évek rekonstrukciós munkáinak eredményeként 6 fürdőszobát számoltak fel, számos beépített közfalat lebontották, a régi tereket visszaállították. Elkészült a homlokzat, és már a kertet is renoválták. A városrész vezetője hangsúlyozta, hogy amint nyáron az utolsó lakó is kiköltözik, folytatódhat a munka, így jövő májusra teljesen elkészül és megújul az intézmény.

A Herrich-Kiss villában állandó kiállítás és látványraktár kapott helyet. Mivel Kondor Béla alkotásai jelentős részben múzeumi kézben vannak, a tervek szerint a közeljövőben az eredeti festményeket nagyszabású tárlat keretében – helytörténeti vonatkozással egybekötve – tekinthetik itt meg az érdeklődők - közölte Heilauf Zsuzsanna, aki abba bízik, hogy szeptemberben a látványraktár másik rész is elkészül és be tudják mutatni a látogatóknak.

Képeslap a Herrich-Kiss villáról az 1880-as évek végén
Forrás: bp18.hu

A gyűjteményvezető kitért arra is, hogy a villához tartozott régen egy

több mint 40 négyzetméteres faveranda,

amelyet a ’80-as években lebontottak, mert nem illeszkedett a bérlakásokhoz. Most fővárosi támogatásból építik vissza az épülethez.

Téma: Urbitális Majális
Vendégek: Ughy Attila polgármester és Heilauf Zsuzsanna igazgató, Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény
A műsort vezeti: Kecskés Noémi
Most adásban
Kimondott szavak, a Rádió Orient heti hírösszefoglalója
Ezt követő adásaink