Kultúra
Kesztyűs Ferenc alkotásai egy VII. kerületi ház belső falait is díszítik
OPH Kép: Kesztyűs Ferenc
2018. július 23.

A három tűzzománc kép Erzsébetvárosban, a Damjanich utca 26/A számú épület belső falain kapott helyet – közölte a háromszoros nemzetközi ezüstérmes, Búza Barna-díjas grafikus és festőművész Kesztyűs Ferenc a Rádió Orienten.

Kesztyűs Ferencet Erzsébetvároson kívül erős kötelék fűzi szülővárosához Sarkadhoz is, ahol a város díszpolgára, a városi képtár létrehozója, az iskolagaléria megalapítója. Az oktatási intézmény falát tíz négyzetméteres tűzzománc képe díszíti, a volt polgári oktatási intézmény homlokzatán a fiával közös képe látható, a város katolikus templomában pedig Krisztus levétele a keresztről című műve tekinthető meg.

Életútját nagyban befolyásolta, hogy sok művész volt a családjában: öt testvéréből kettő zenész, édesapja pedig zenekari tagként tevékenykedett. Kesztyűs Ferenc a festészet felé Búza Barna szobrászművész édesapjának hatására fordult, akit a nagybányai iskola egyik frekventált művészeként tartottak számon. A mester gyakorta magával vitte az akkor még gyermek Kesztyűs Ferencet a Fekete-Köröshöz festeni.

Kesztyűs Ferenc 1950-től az Épületfestő Vállalat festőművész részlegének tagjaként dolgozott az Országházban aranyozóként és freskófestőként, de keze munkája ott van az Operaházon, a Moulin Rouge-ban, de éveken át készítette az akkor még Angolparknak hívott Vidámpark díszleteit is. A művész 1950-től kis megszakítással él Budapesten, a VII. kerületben. Egy lakógyűlés alkalmával merült fel az ötlet, hogy a Damjanich utca 26/A szám alatti társasház kifestését követően, a belső falakat munkái díszítsék. A három tűzzománc-kerámia elhelyezését is a közösség végezte el - mutatott rá Kesztyűs Ferenc, aki hozzátette: Az alkotások falra építését Vidra Ferenc vállalta, a munkálatokat pedig Hargitay Zoltán szervezte. A három kép közül kettő virágcsendéletet, a harmadik pedig Budapest nevezetességeit - hidakat, épületeket és a Parlamentet - ábrázolja.

Kesztyűs Ferenc festészetére az impresszionizmus és az expresszionizmus gyakorolta a legfontosabb hatást, ezért egyszerre vallja magát mindkét izmus képviselőjének. Úgy véli, egy művész attól nagy művész, hogy mindenhez ért. A Képzőművészeti Főiskolán oktatott, sok portrét készített, többek közt megfestette Wagnert és Liszt Ferencet is, napjainkban pedig művésztáborokat vezet Erdélybe és Horvátországba. A világ számos országban megtekinthették már alkotásait, ősszel Afrikában nyílik egy kiállítása.

Mint azt Kesztyűs Ferenc elárulta, jelenleg két könyvhöz készít portrékat. Az egyik mű híres feltalálókat mutat majd be az olvasóknak, ezt a Debrecenben élő Mátyás Szabolcs, újságíró-író barátjával közösen tervezik kiadni. A művész ebbe a kötetbe tűzzománc vagy szilikon művészfestékkel készít portrékat. A terveik szerint a három nyelven – magyar, német, angol – megjelenő kötetet tárlat keretében olyan országokban mutatják be, ahol a feltalálók éltek vagy amelyhez valamilyen módon kötődtek.

Téma: Immáron a VII. kerület épületein láthatóak a festőművész alkotásai
Vendég: Kesztyűs Ferenc festőművész
A műsort vezeti: Kecskés Noémi
Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink