Közigazgatás
Magas szőlő- és borárakat hozhat a szárazság
AM Sajtóiroda Kép: hnt.hu
2018. augusztus 10.

A tavalyinál magasabb borszőlő árakra számít idén az Agrárminisztérium – közölte a mezőgazdaságért felelős államtitkár. Feldman Zsolt hozzáette: Európa nagy szőlőtermő vidékein az előzetesen vártnál alacsonyabb lehet a szőlőtermés, ezért drágul a bor alapanyaga.

Az Európai Unióban átlagos, de az előzetesen vártnál alacsonyabb lehet a szőlőtermés – közölte Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár borpiaci elemzésekre hivatkozva. A gyenge termést a Nyugat-Európában tapasztalt igen forró nyári időjárás indokolja. Ez önmagában is borár-emeléssel járna, emellett továbbra is érezteti hatását a tavalyi alacsony franciaországi, olaszországi és spanyolországi termés, így aztán

a tömegborok magas ára várhatóan ezután is fennmarad.

E tényezők alátámasztják a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által, július végén kiadott szőlőár-prognózisokat is.

Az Agrárminisztérium célja a szőlő-bor ágazat jövedelmezőségének növelése – tette hozzá Feldman Zsolt. Ennek feltételei a korszerűbb technológiájú ültetvények, a termelők és feldolgozók közötti jó koordináció, valamint a nagyobb hozzáadott értékű termék előállítása. E célok eléréséhez az agrárkormányzat az elmúlt két évben 40 milliárd forintos keretösszeggel támogatta a borászati üzemek korszerűsítését a Vidékfejlesztési Programból. További, összesen mintegy 18,5 milliárd forint áll rendelkezésre a szőlőültetvények szerkezet-átalakítására, valamint új ültetvények létesítésére.

Kapcsolódó cikkek
Feldman Zsolt: az idén 450 ezer tonna szőlőtermés várható

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára szerint kiváló évjáratra számíthat a hazai borászat.

Emberemlékezet óta nem kezdődött ilyen korán a szüret

A szokatlanul meleg és csapadékos időjárás miatt hetekkel korábban megkezdődik a szőlő szüretelése – hangzott el a Kossuth Rádióban.

A megszokottnál tíz nappal előrébb tart a szőlőérés Villányban

Így várhatóan a szüret is az átlagosnál korábban kezdődik a borvidéken - közölte csütörtökön Ipacs Szabó István.

Következő adásunk
Téma: Finiséhez ért a kőbányai korzó felújítása – D. Kovács Róbert Antal polgármester
Ezt követő adásaink