Belföld
A legerősebb tűzoltók mérik össze erejüket a hét végén Vas megyében
https://www.facebook.com/bmokf.hivatalos//OPH Kép: pixabay.com
2018. augusztus 22.

Az idén a Vas megyei Bük ad otthont a legerősebb tűzoltók nemzetközi versenyének. A TFA-n (Toughest Firefighter Alive) nemcsak Magyarország, hanem a környező országok legerősebb tűzoltói is megmérkőznek. Az augusztus 24-25-én esedékes viadalon különböző korcsoportokban, kiépített versenypályán, védőruhában, előre meghatározott idő alatt kell a feladatokat teljesíteniük.

A bevetési védőruhában, légzőkészülékben rajthoz álló tűzoltók szinte akciófilmek hőseivé válnak akkor, amikor nyolcvan kilós bábut cipelnek a hátukon, majd több méter magas palánkra kapaszkodnak fel, tömlőket húznak fel az állványra, nehéz téglatestet visznek magukkal egy alagútban, vagy éppen vízsugárral célba lőnek, kalapálnak… és mindez csak egy része a fizikai állóképességet igénylő feladatoknak.

A TFA nemcsak fizikai erőpróba, hanem szellemi, lelki próbatétel is: megméretik a felkészültség, a csapatszellem és a kitartás, a küzdeni akarás és a kudarctűrő-képesség is.

A Budapestről indult, Orosházán folytatódott, az idén Bükön otthonra találó, évről évre mind nagyobb érdeklődést kiváltó verseny túllépett az ország határain is, hiszen a mezőny nemzetközivé bővült. A résztvevők csakis komoly felkészülés után vághatnak bele a viadalba, a feladatok nagy megterhelést jelentenek fizikailag, teljesítésük emellett komoly koncentrációt is igényel. Éppen ezért is népszerű ez a fajta megmérettetés a tűzoltók között, akik a próbatételek során bizonyítani tudják, hogy az elszántság és az elhivatottság hatalmas teljesítményekre sarkall.

A verseny önmagában is izgalmas, de az azt kísérő rendezvények is alkalmat adnak arra, hogy a rendezvény iránt érdeklődők elmélyüljenek a tűzoltói hivatás rejtelmeibe, és megismerhessék a katasztrófavédelem munkáját. Minderre augusztus 24-25-én nyílik lehetőség, a Vas megyei Bükön.

Ezt követő adásaink