Gazdaság
Okos közvilágítási oszlopok Budapesten
OPH Kép: MTI Fotó: Máthé Zoltán
2018. augusztus 22.

Augusztus 21-én mutatták be Budapesten azt a kísérleti projektet, melynek keretében 5 okos, különböző funkciókkal rendelkező közvilágítási oszlopot telepítettek és kapcsoltak csoportba Ferencvárosban, a Lechner Ödön fasorban.

Az okos oszlopok informatikai és energetikai eszközöket integrálnak a Smart City (Intelligens Város) koncepció részeként. Az ünnepélyes oszlopavatást szakmai pódiumbeszélgetés is követett a Művészetek Palotájában.

ELMŰ-ÉMÁSZ

Az új oszlopok a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. követelményeivel összhangban a modern, energiatakarékos, fényerő-szabályozásra és távvezérlésre is alkalmas LED-es lámpatestek mellett további intelligens funkciókat is biztosítanak. A Vodafone-nal együttműködésben Wi-Fi szolgáltatást nyújtanak, az oszlop biztonsági kamerái pedig és a segélyhívó gombok a IX. kerületi biztonsági szolgálathoz vannak bekötve. Ezen felül okostelefonos alkalmazással működtethető, és a töltési állapotot is jelző elektromosautó-töltő berendezés, környezeti érzékelők, valamint programozható LED információs képernyők is helyet kaptak a fejlesztésben.

ELMŰ-ÉMÁSZ

Az oszlopok további modulokkal is bővíthetők a jövőbeli városi igényeknek megfelelően. A fő szempont a városi életet támogató új funkciók kialakítása, esztétikus utcabútorokba építve, és ezek integrált működtetése, annak érdekében, hogy a különféle felhasználói csoportok igényeit a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatásokkal elégítse ki az okos lámpaoszlop.

Az összköltség mintegy 50 millió forint volt.

A projekt az ELMŰ-ÉMÁSZ és Budapest Főváros Önkormányzata közötti szoros együttműködés, valamint a kísérleti projekt társfinanszírozásában ugyancsak résztvevő Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft., illetve stratégiai partnereik, a Hofeka és a NETvisor közreműködésének eredményeként valósult meg.

Okos oszlopok már évek óta működnek Budapesten (például a II. kerületben a Mamut bevásárlóközpont mellett), azonban ez az első olyan projekt, amelynek keretében öt oszlopot csoportba kapcsoltak és mindegyik oszlop más és más funkciókkal rendelkezik.

Az eseményen jelen volt Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára. Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ igazgatósági elnöke, Bagdy Gábor, Budapest pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettese, Kállay Gáborné, Ferencváros alpolgármestere, valamint Papp Zoltán, a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. ügyvezető igazgatója. Az ünnepélyes eseményen tiszteletét tette az osztrák nagykövet, Elisabeth Ellison-Kramer.

A Budapest Fővárosi Önkormányzat és a IX. kerületi önkormányzat összehangolt együttműködésben támogatta a projekt sikeres megvalósítását, míg a Vodafone internet szolgáltatóként biztosítja a megbízható kapcsolatot.

OPH

Az okos oszlopokat az ELMŰ-ÉMÁSZ magyar üzleti partnerekkel közösen fejlesztette ki. Az ELMŰ-ÉMÁSZ ötletgazdaként, befektetőként és fővállalkozóként vett részt a projektben. A Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. a felállított oszlopok tulajdonosaként és a közvilágítás üzemeltetőjeként maga is befektető és finanszírozó partner, a projekt pedig egyben a cég LED modernizációs programjának is része. Az oszlopok gyártója Hofeka, a NETvisor pedig rendszerintegrátorként az informatikai architektúrát, illetve annak támogatását biztosítja.

Az ünnepélyes oszlopavatásra a Müpa – Nemzeti Színház villamosmegállóban került sor, amelyet a projektben közreműködők rövid pódiumbeszélgetése követett a Művészetek Palotája Üvegcsarnokában.

Marie-Theres Thiell az ünnepélyes avatást követő kerekasztalt megelőzően a MÜPA Üvegcsarnokában úgy fogalmazott, ez a kísérleti projekt az első lépés egy komplex, személyre szabott városi kommunikációs rendszer felé. A projekt ugyanis új eszközök telepítését, hardverek és szoftverek üzemeltetését, karbantartását és fejlesztését foglalja magába. Kitért arra is, hogy az oszlopok internetes összeköttetését az okos funkciókat lehetővé tevő optikai kapcsolat biztosítja. Az oszlopokra szerelt digitális információs képernyők lehetőségeit kihasználva továbbá különféle szolgáltatáscsomagok érhetők el a különböző ügyféligények kielégítésére, tehát igen széles a piaci felhasználhatósága is. Rámutatott: máris jelentős igény mutatkozik információk LED képernyőn történő megjelenítésére.

A projekt ökoszisztémájában számos hazai partner vállalt szerepet, jó példáját mutatva ezzel a sikeres magyar innovációnak, ami az Információs és Technológiai Minisztérium stratégiájának egyik sarokköve.

‒ mondta az Elmű-Émász igazgatósági elnöke..

OPH

Kaderják Péter, az energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár a projekt helyét értékelte a magyar, illetve a budapesti innovációs rendszerben. „Az oszlopok által gyűjtött információk és az általuk nyújtott szolgáltatások hozzájárulnak a környezet állapotának jobb megismeréséhez, a fogyasztóbarát digitalizáció vívmányainak elterjedéséhez, a közbiztonság javításához, miközben minőségi energiaszolgáltatást nyújtanak és elősegítik a tiszta, klímabarát közlekedést” ‒ fejtette ki.

Az államtitkár rámutatott, a projekt szorosan illeszkedik a kormányzati törekvések, ezen belül is az Innovációs- és Technológiai Minisztérium stratégiailag kiemelt céljaihoz, valamint szólt arról is, hogy

a következő időszak integrált energia- és klímapolitikai prioritásaiban is komoly szerep jut majd az innovációnak, az energiaszektor, valamint a közlekedés zöldítésének, okosításának,

amelyek mind jellemzői a Lechner Projektnek is.

Az államtitkár hangsúlyozta, kiemelt cél az is, hogy a magyar felhasználók a digitalizáció nyertesei legyenek. Magyarországnak a dinamikus és minőségi gazdasági növekedés az érdeke, ebben pedig a magas hozzáadott értéket biztosító, innovációra támaszkodó tevékenységeknek kell vezető szerepet játszaniuk.

Kaderják Péter rámutatott, a program erősíti a felhasználók környezeti tudatosságát is, hiszen könnyebben áramlik az információ, digitális eszközök válnak egyre szélesebb körben elérhetővé, ami a tudatosabb felhasználói tervezést is lehetővé teszi például a közlekedésben, a töltőpontok pedig a környezetbarátabb közlekedést támogatják.

Bagdy Gábor, Budapest pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettese arról beszélt, noha a Smart City fogalmát sokan és sokféleképpen értelmezik, az Budapest számára az élhető környezet megteremtését és hatékony működtetését jelenti.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) 140 várost vizsgáló tanulmányára hivatkozva kiemelte: Budapest élhetősége évről évre javul, a magyar főváros 2010-ben az 55. helyen végzett, míg mára a 34. helyre került, a V4 országainak fővárosai között pedig a legdinamikusabb fejlődést produkálta.

A fővárosnak van egy Budapest Smart jövőképe és egy integráló jellegű fejlesztési koncepciója, amelyben minden fejlesztés egy egységes szemlélet alatt kapcsolódik össze

‒ mondta. A most megvalósul projekt szintén hozzájárul ahhoz, hogy Budapest az okos városi megoldások úttörője legyen – foglalta össze Bagdy Gábor.

Téma: Okos közvilágítási oszlopok Budapesten
Megszólal: Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára, Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ igazgatósági elnöke, Bagdy Gábor, Budapest pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettese, Király István, a Vodafone vezérigazgató-helyettese és Szűcs Balázs, Ferencváros főépítésze
Szerkesztő-műsorvezető: Horogszegi Erika
Most adásban
Téma: A kárpátaljai történelmi egyházak szerepe a kárpátaljai magyarság fennmaradásában – Egressy Miklós, görög katolikus esperes
Ezt követő adásaink