Kultúra
Jön a IV. Sóletfesztivál
OPH Kép: soletfesztival.hu
2018. augusztus 23.

Augusztus 26-án immár negyedik alkalommal rendezik meg a Sóletfesztivált a VII. kerületi Kazinczy utcában. A gasztronómiai élmények mellett a felnőtteket koncertekkel, a legkisebbeket kézműves foglalkozásokkal és gyermekelőadással várják – közölte a Rádió Orienten Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija.

Augusztus utolsó vasárnapján 11 és 21 óra között a Király utca és Wesselényi utca közötti szakaszon az érdeklődők megismerkedhetnek a kóser konyha és zsidó élet rejtelmeivel. A sólet a zsidó kultúrában fontos szerepet tölt be, szombat délelőtt a világ minden táján ez kerül az asztalra.

A zsidó vallás tiltja a főzést szombaton, a pihenőnapon szigorú munkatilalmak vannak érvényben, ezért olyan ételt választottak, amely már pénteken megfőzhető és a melegen tartás nem rontja az ízvilágot. Így született meg a sólet - mutatott rá Köves Slomó. A vezető rabbi hozzátette: Európában általában babból, Észak-Afrikában rizsből készítik, az étel ízét pedig a hús adja meg.

„Ahány ház, annyi sólet”

A fesztiválon 4 ország sóletjéből kóstolhatnak az érdeklődők. Köves Slomó szerint a 4 ízvilág különleges gasztronómiai élményt kínál: a lengyel ételben a bab helyett a krumpli dominál, a magyar sóletben a libacomb kap fontos szerepet, az izraeli finomság jellemzően fűszeres, a marokkói sólet pedig a magyar rizseshúsra hasonlít. Emellett fogyaszthatóak lesznek olyan jellegzetes zsidó édességek is, mint a flódni, a kalács és a barhesz.

arcfestés a III. Sóletfesztiválon
Forrás: soletfesztival.hu

Kulturális programok kicsiknek és nagyoknak

A rendezvény hivatalos megnyitója 11 órakor kezdődik, ezt követően az Iszkiri zenekar lép fel, 13 és 14 óra között a Sabbathsong Klezmer Band szórakoztatja a közönséget, majd a Klezmerész lép színpadra. 18 óra 30 perctől Oláh Gergő koncertje hallható, a napot a Nigun együttes zárja.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija a III. Sóletfesztivál pódiumbeszélgetésén
Forrás: soletfesztival.hu

A nap folyamán megrendezik a sóletversenyt, de lehetőség nyílik kérdezni a rabbitól is.

Téma: Jön IV. Sólet Fesztivál
Vendég: Köves Slomó vezető rabbi, Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség
A műsort vezeti: Kecskés Noémi
Kapcsolódó cikkek
Négy ország sóletjéből kóstolhatnak a VII. kerületben

Augusztus 27-én rendezi meg a 3. Sóletfesztivált az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség Erzsébetvárosban .

Most adásban
Téma: Az Információ Szabadság Napja; Környezeti adatokkal kapcsolatos bejelentések – Vendég: Ambrusné Tóth Éva
Ezt követő adásaink