Gazdaság
Megalapításának 125. évfordulóját ünnepli az ELMŰ-ÉMÁSZ
OPH Kép: OPH
2018. augusztus 28.

Nagyszabású rendezvénnyel ünnepelte alapításának 125. évfordulóját az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport kedden, Budapesten. A köszöntő beszédeket Marie-Therese Thiel igazgatósági elnök, Martin Herrmann, az Innogy SE lakossági ügyvezetője, valamint Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter mondták.

Az eseménynek otthont adó helyszín a vállalat múltját is híven reprezentálja csodaszép műemlék székháza is.1891-ben ugyanis, éppen a századforduló előtti években, amikor már Európa-szerte érezhető volt a fejlődés szele, két magánvállalattal kötött koncessziós szerződést a főváros villamos energia szolgáltatására ‒ kezdte ünnepi köszöntőjét múltidézéssel Marie-Therese Thiel.

Marie-Therese Thiel igazgatósági elnök emlékeztetett, eddigi története során a cégcsoport mindenkor a fogyasztók melletti elkötelezettségét bizonyította, és napjainkban is igyekszik a legkorszerűbb válaszokat adni a felmerülő kérdésekre, nemcsak gazdasági, de társadalmi szinten is.

Mint mondta, "a magyar gazdaság dinamikusan fejlődik, a villamos energia iránti igény folyamatosan nő, ami mind nagyobb felelősséget ró a szolgáltatókra, így az idén 125 éves Elmű-Émász csoportra is”. A vállalatcsoport elnöke emlékeztetett, 2012 és 2017 között a villamosenergia-fogyasztás éves átlagos növekedési üteme meghaladta az 1,5 százalékot, az elmúlt évben az új csatlakozási kérelmek száma 40, míg az új háztartási napelemes rendszerek száma 30 százalékkal nőtt.

Marie-Therese Thiel hangsúlyozta: a megújuló energiaforrások egyre fontosabb szerepet játszanak, a magyar napenergia-szektor beruházásainál jelentős fellendülés tapasztalható, továbbá az egyre sürgetőbb vállalati fejlesztések, az új lakó- és egyéb ingatlanok, a megújuló energiatermelők és az e-mobilitás töltőinfrastruktúra hálózati csatlakozása is kihívás elé állítja az üzemeltetőket, az elvárásoknak pedig csak a villamosenergia-hálózat fejlesztésével lehet megfelelni.

OPH

2018-ban a cégcsoport összesen 30 milliárd forintnyi forrást fordít magyarországi fejlesztésekre, 2020-ig ez az összeg tovább emelkedik.

Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ igazgatóságának elnöke sikeres folyamatnak nevezte a cég átalakulását hagyományos energiavállalatból korszerű szolgáltatóvá, ennek kapcsán szólt arról is, hogy

az ELMŰ új szolgáltatásokat indít: megnyitja optikai üvegszálas hálózatát az ügyfelek előtt, így távközlési infrastruktúraszolgáltatóként is megjelenik, új cége, az ELMŰ-ÉMÁSZ Solution pedig szeptembertől infrastruktúraszolgáltatásokat biztosít.

A cég vezetője hangsúlyozta, hogy az ELMŰ-ÉMÁSZ a fejlesztésekkel a magyar gazdaság teljesítményének növekedéséhez is hozzájárul.

Gulyás Gergely az ELMŰ-ÉMÁSZ működését a magyar-német kapcsolatok sikeres példájának nevezte.

Mint fogalmazott, a vállalat megbízható és felelős partnerként hozzájárul a magyar gazdasági növekedéshez, hiszen kulcsfontosságú hálózatot üzemeltet és fejleszt, a versenypiaci kereskedés mellett pedig 2 millió lakossági ügyfél szolgáltatója.

OPH

A miniszter arról is szólt, hogy a cég jelenléte túlmutat a piaci szerepvállaláson: jótékonysági és társadalmi akcióival, a nemzetközi gyermekmentő Szolgálat támogatásában vállalt feladatával az ELMŰ-ÉMÁSZ fontos szereplője a hazai közéletnek is.

Gulyás Gergely kiemelte,

a robbanásszerű technológiai fejlődés az áramfogyasztás rohamos bővülésével jár együtt,

amit az ELMŰ-ÉMÁSZ megbízhatóan és stabilan biztosít minden hazai fogyasztó számára, mely tevékenysége mellett a magyarországi innovációs programoknak is állandó szereplője utalva a múlt héten a Lechner Ödön fasorban átadott okos oszlopokra, vagy a nemrég Gödöllő megújult főterén tesztüzembe állított Voltee hálózatra, az első hazai, soroksári alállomáson üzembe helyezett energiatárolóra ezzel pedig maga is alakítója és formálója Magyarország jövőjének. A vállalat innovációs célkitűzései és vállalásai hazánkat az emobilitás, a Smart City-k, az okos, illetve környezettudatos megoldások, egyre intenzívebb keresése és a lehetőségek egyre szélesebb körű felhasználása irányába mozdítják el.

A miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta:

a mérsékelt energiaár gazdasági versenyelőnyt jelent, így az ELMŰ-ÉMÁSZ a kormányzat gazdasági-stratégiai célkitűzéseivel összhangban a jövőt formáló, együtt gondolkodó és dolgozó partnerré vált az elmúlt évek során.

Martin Hermann, az Innogy SE kiskereskedelmi operatív igazgatója a közeljövő kihívásai közül a növekvő energiafogyasztást emelte ki. Mint mondta, mindennapokat átalakító folyamatok, a digitalizáció hatásai az energiatermelést is átalakítják. Az ELMŰ legnagyobb részvényesének képviselőjeként üdvözölte, hogy

a magyar kormány felismerte a folyamatok jelentőségét és a térségben egyedülálló módon támogatja a szupergyors internethálózat és a legkorszerűbb 5G technológia feltételeinek kiépítését.

OPH

A rendezvényen az ELMŰ kiállításának keretében bemutatták a vállalat fejlesztéseit és legújabb szolgáltatásait, Soroksáron pedig felavatták az új kereskedelmi energiatárolót. Utóbbi az ország első nagy teljesítményű, akkumulátoralapú telephelyeként a villamosenergia-rendszer kiegyenlítésében kap szerepet, ezzel hozzájárul a megújuló energiaforrások hálózati integrációjához.

Téma: Idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját az ELMŰ
Megszólal: Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter
Szerkesztő-műsorvezető: Horogszegi Erika
Kapcsolódó cikkek
Okos közvilágítási oszlopok Budapesten

A kísérleti projektben 5 okos, különböző funkciókkal rendelkező közvilágítási oszlopot telepítettek és kapcsoltak csoportba a Lechner Ödön fasorban.

Ideje felkészülni a vállalkozásoknak az Ipar 4.0-ra?

Komoly gondot okozhat az átállás során a megfelelő munkaerő hiánya

Okosvárosokról tart nemzetközi konferenciát az Óbudai Egyetem

Május 25-én és 26-án az esemény fókuszában a biztonság és a modernizáció áll, hazánk és Európa fejlődésének egyik legfontosabb területe.

Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink