Belföld
Budapesti elsőosztályosokat lát vendégül a Fővárosi Nagycirkusz
OPH Kép: OPH
2018. szeptember 6.

Repülőiskola ‒ Elsősök Csodaországban címmel különleges műsorral látja vendégül a Fővárosi Nagycirkusz a budapesti állami általános iskolák első osztályába lépőket szeptember 5. és 7. között.

A kezdeményezés az oroszországi Izsevszk városából indult, s idén először a Fővárosi Nagycirkusz is meghívja a most első osztályba lépőket. Az itthoni megvalósítás figyel arra is, hogy a műsor felépítése alkalmazkodjon a most iskolát kezdők életében történt nagy változásra. Az előadás olyan történetet mesél el, amely segít őket eligazodni az iskola új világában, produkcióik megmutatják az iskola különleges, új világának csodáit, és segítenek nem csak az ismerkedésben, de a beilleszkedésben is, emellett hozzájárulnak ahhoz, hogy az iskolába lépés közös és jó élménnyel vegye kezdetét. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Jövő Cirkusza Alapítvány támogatásával megvalósuló program három napja alatt közel ötezer ifjú cirkuszlátogatóra számítanak.

A szerdai sajtótájékoztatón Kardos Kata, a cirkusz pedagógiai programjának felelőse felidézte, hogy két éve zajlik az a program, amely az új generációk oktatását, nevelését kívánja összekapcsolni a megújult cirkusz világával, s a mostani kezdeményezés is ilyen kísérleti program, melyet egyébként hagyománnyá kívánnak tenni. A szakember kiemelte azoknak a pedagógusoknak a szerepét, akik vállalták a részvételt, nyitottak a kezdeményezésre, mert tudják, hogy egy osztály közösségének létrejöttéhez szükség van a közös élményekre.

Kardos Kata kiemelte: a nagycirkusz részt akar venni az oktatásban-nevelésben, s programjaik során olyan tananyagalapú órákat tartanak az előadások után, amelyek segítik az iskolában tanultak befogadását az általános és középiskolások számára, gyakorlatban megvalósított „illusztrációkkal”, s így például a fizika, kémia, biológia vagy a magyar tantárgyakhoz kapcsolódnak – sorolta. Közel 50 ilyen órát valósítottak meg. Sikeresek és jók visszajelzések – tette hozzá. Beszélt arról is, hogy a cirkusz októberi kezdésekor a középiskolásokat szólítják meg.

Donnert Márta, a Jövő Cirkusza Alapítvány elnöke kiemelte, hogy az alapítvány célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a cirkuszművészetet és minél több fiatalhoz jussanak el, akik a szakmát is megismerhetik ezek révén.

Greifenstein János, a mostani speciális előadás rendezője emlékeztetett arra, hogy a már hónapok óta futó Atlantic Flight előadás jó lehetőséget biztosított arra, hogy áthangolják az iskolakezdésre és arra üzenetre, hogy egy iskolakezdés legalább olyan nagy kaland, mint egy artista élete, „olyan hatalmas ugrások vannak benne, mint a légtornában”. A csapatépítés fontosságát is meg lehet általa mutatni – folytatta -, emellett pedig lehetőséget nyújtott arra is, hogy Baross Imre Artistaképző diákjai is szerepelhessenek.

Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára, a nagycirkusz egykori igazgatója hangsúlyozta, hogy

a Családok évében az is fontos, hogy a pedagógusok, szülők vidáman, céltudatosan tudják elindítani a tanévet, ehhez járulhat hozzá ez a kezdeményezés. A nagycirkusz mostani projektje kifejezetten az elsősök csapatépítését kívánja segíteni – mutatott rá.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a V4-ek elnökségének közelmúltbeli átadáskor találkozott Szlovákia, Lengyelország és Csehország kulturális vezetőivel, és a teendők áttekintésekor téma volt Magyarország vezető szerepe Közép-Európában a cirkuszművészet területén.

A tervezett magyar cirkuszművészeti központ nemcsak hazánk, hanem egész Közép-Európa ilyen jellegű centruma lesz

– mondta, hozzátéve, hogy módszertani központ is működik majd, ahová a művészek mellett pedagógusok is érkeznek.

Murad Abdullaev, az előadás producere egyebek mellett arról beszélt, hogy az Izsevszkben 10 év elindított kezdeményezés nagyon sikeres, s az alapgondolata az volt, hogy a cirkuszművészetben megtalálható minden, ami az életet jellemzi: az egyensúly, az egymásra figyelés, a bizalom, a pontosság, „minden, ami átszövi az életet”. A cirkuszművészettel való első ismerkedés és az iskola első napja jó párhuzamot kínál – fűzte hozzá.

Következő adásunk
Téma: A Kőrösi Csoma Sándor- és a Petőfi Sándor-program ösztöndíjasok oktatási hetének megnyitója – Potápi Árpád János a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára
Ezt követő adásaink