Külföld
Egyre súlyosabb a venezuelai krízis
OPH Kép: Pixabay
2018. szeptember 7.

Egyre nagyobb válságba kerül a venezuelai gazdaság. A hiperinfláció, a folyamatos áramkimaradások, valamint az élelmiszer –és gyógyszerhiány miatt több millió lakos döntött úgy, hogy elhagyja az országot. Hajdanán Venezuela volt az egyik leggazdagabb dél-amerikai ország, köszönhetően a gazdag olajállománynak, de mára viszont az egyik legszegényebb országok közé sorolható. Kifogytak a devizatartalékokból, nem igényelhetnek több külföldi hitelt és a korrupció is egyre nagyobb méreteket ölt, amelyekért mind Nicolás Maduro elnököt hibáztatják.

A dél-amerikai ország 4 évvel ezelőtt kezdett el küzdeni súlyos gazdasági problémákkal. Venezuela rendelkezik a világ egyik legnagyobb olajtartományával, ezért az olajon kívül mást soha nem is exportáltak. Folyamatosan adták el az ország egyetlen exportcikkét és a befolyt dollárból importáltak minden olyan terméket, amelyre az ország lakosainak szüksége volt. 2014-ben leestek az olajárak, aminek következtében a venezuelai gazdaság gyakorlatilag összeomlott. Az országnak szembesülnie kellett a külföldi valuta hiányával, amely miatt Venezuelát az államcsőd fenyegeti és a hiperinfláció is napról napra nagyobb –olvasható a BBC oldalán.

Venezuelában kétségkívül a hiperinfláció a legnagyobb probléma. Az éves inflációs ráta júliusban elérte a 83 000 százalékot, augusztusban a 100 000 százalékot, az év végére pedig már az 1 000 000 százalékot fogja elérni. Az árak átlagosan 26 naponta duplázódtak meg, ami azt jelenti, hogy az olyan mindennapos termékek, mint a kenyér vagy egyéb háztartási eszközök szinte megfizethetetlenné váltak. A helyzet javításnak érdekében Maduro úgy döntött, hogy öt nullával megrövidíti a bolivárt és ezzel párhuzamosan 3500 százalékkal növeli a minimálbért. A szuverén bolivár bevetése azt jelenti, hogy egy csésze kávé 2,5 millió bolivár helyett 25 bolivár lett, ami inkább egy pszichológiai trükknek felel meg, mintsem gazdasági megoldásnak. A Rádió Orient Nagy Sándor Gyulát, a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatóhelyettesét kérdezte, hogy az 5 nulla "levágása" pontosan mit is jelent. A szakértő elmondása szerint nem hoztak forgalomba új papírpénzt, ami azt jelenti, hogy az átváltási árfolyamon "vágták le" a nullákat.

Az egyre rosszabbodó életkörülmények miatt a venezuelai lakosság jelentős része arra kényszerült, hogy elhagyja az országot. Nagy Sándor Gyula elmondása szerint

körülbelül 2-2,5 millió ember, vagyis a lakosság majdnem 10 százaléka menekült el Venezuelából egy másik országba.

A többség Kolumbiába ment, de onnan többen is akár még sétálva is átmenekültek Ecuadorba, Peruba, Chilébe és Brazíliába. Peruban már több mint 250 000 menekült van, Ecuadorban már majdnem 100 000 főt számolnak, Kolumbiában pedig lassan 1 500 000 főt tartanak számon a menekültügyi hivatalban. A szakértő elmondása szerint a befogadó országok sincsenek jobb helyzetben. Minden országban van egy adott ellátó rendszer, amely az ottani lakosságot tudja kiszolgálni, viszont a rohamosan érkező menedéket kérők száma napról napra növekszik, így az ellátás sokszor ütközik problémákba. Az egyik brazil szövetségi állam több mint 10 százaléka áll már menekültekből, ahol többnyire olyan családok vannak, akik kisgyerekkel hagyták el Venezuelát. Ezek az emberek és gyerekek gyengén, éhesen, a legtöbbször betegen érkeznek meg, így azonnal el kell látni őket mind élelemmel, mind pedig oltásokkal, amelyeknek az előállítása és a szállítása rengeteg pénzbe kerül.

A venezuelai menekültváltság mára odáig fajult, hogy milliók hagyják el az országot és ennek a problémának az orvoslására hívtak össze a napokban egy konferenciát Ecuadorban. Az ecuadori külügyminisztériumban tartott kétnapos találkozón 12 latin-amerikai állam képviselője vett részt: Argentína, Bolívia, Brazília, Chile, Kolumbia, Costa Rica, Ecuador, Mexikó, Panama, Paraguay, Peru, Uruguay és a Dominikai Köztársaság. A konferencia során az országok aláírtak egy dokumentumot, amelyben kifejezték, hogy a továbbiakban is segíteni fogják az egyes országokban lévő venezuelai menekülteket, az újonnan érkezett menedékkérőket pedig nem fogják elutasítani. Venezuela nem vett részt a gyűlésen. A fórum előtt már korábban is azt nyilatkozta, hogy jobb lenne, ha ezt a problémát Ecuadorral ketten oldanák meg, de több menekültügyi szervezet is elvetette az ötletet, mivel létfontosságúnak tartották, hogy Latin-Amerika közösen oldja meg ezt a humanitárius problémát – olvashatjuk mindezt egy latin-amerikai hírportál oldalán.

Téma: Migrációs válsággá duzzadt Dél-Amerikában a venezuelai helyzet
Vendég: Nagy Sándor Gyula igazgatóhelyettes, Külügyi és Külgazdasági Intézet
A műsort vezeti: Adorján András
01:20 Romokban a venezuelai gazdaság, rengetegen menekülnek el
04:53 Bizonytalan pénzügyi reformok
13:33 Egyéb gazdasági intézkedések - kevés sikerrel
14:40 Maduro elnök hatalma töretlen
16:20 Próbálkozás a menekültválság enyhítésére
Most adásban
Téma: Miként segíti a Takarék Bank a hazai agrárvállalkozásokat? – Hollósi Dávid igazgató, Takarék Agrár, Takarék Csoport
Ezt követő adásaink