Kultúra
A szervezők 35-45 ezer embert várnak a Budapest Borfesztiválra
OPH Kép: A Magyar Szőlő - és Borkultúra Nonprofit Kft.
2018. szeptember 8.

Vasárnapig tart a 27. Budapest Borfesztivál, amelynek fókuszában idén a Balaton régió és borai állnak - mondta a Rádió Orienten Oláh Rita, a rendezvény sajtófőnöke.

Az ország borvidékein a rengeteg napsütés és a kevés csapadék miatt idén a szokásosnál hetekkel korábban indult a szüret. Bizonyos régiókban az elmúlt napokban hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadék nem kedvezett a szüretnek, hiszen ilyenkor fennáll a veszélye, hogy a szőlőszemek nagyon megduzzadnak, szétrepednek és megjelenik bennük a gomba. A borászok azonban összességében úgy vélik, jó évjárat elé néznek – hangsúlyozta Oláh Rita.

A 27. Budapest Borfesztiválon több mint 150 borász vesz részt, a kiállítók száma megközelíti a 200-at. A sajtófőnök szerint Európa boros rendezvényeinek rangsorában előkelő helyet foglal el a fesztivál, amely változatos kínálattal, nívós környezetben várja a külföldi és magyar látogatókat a világörökség részét képező Budai Várban. Míg a magyar fiatalok a gyümölcsös fajtákat szeretik, addig az idősebbek a testesebb borokat keresik.

Idén a Balaton borrégió kapta a főszerepet

"A Balaton megérdemli, hogy több figyelmet kapjon. A magyar tenger kiemelt turisztikai célpont mind a külföldiek, mind a magyarok körében és szerettük volna a strandoláson kívül a borászat fontosságára is felhívni a figyelmet. Közép-Európa legnagyobb tava mediterrán mikroklímát biztosít a szőlőnek, ezáltal egy mini francia Riviéra valósul meg a Balaton-felvidéki borvidéken" - mondta Oláh Rita.

Forrás: Magyar Szőlő és Borkultúra Nonprofit Kft.

Szakmai programok

A sajtófőnök kifejtette, színes a programkínálat, a Pár Borpár program során a borászok egy-egy egymásra nagyon hasonlító borpárt kínálnak kóstolásra, amelyek mégis különböznek. A játékban résztvevő standoknál az érdeklődők megtudhatják, milyen különbségeket jelent a borban, ha eltérő dűlőről származik a szőlő, vagy ha egy évvel hosszabban érleljük ugyanazon bort.

A VinAgora Taste of Hungary kóstolókon a vállalkozó kedvű borfogyasztók a magyar hungarikum fajtákkal ismerkedhetnek meg. Az egyes kategóriákat csak a legjobb borok képviselhetik, csak olyan tételek kerültek a válogatásba, amelyek érmet nyertek a VinAgora Nemzetközi Borversenyen.

A rendezvény ideje alatt a NÉBIH interaktív sátrat működtet borszakmai játékokkal. Lehetőség nyílik szőlőből és törkölyből készült pálinkát kóstolni, lesz illatfelismerő játék, s mivel a Földművelésügyi Minisztérium 2018-at a Kékfrankos évének nyilvánította, ezért a különféle borvidékekről származó jellegzetes szőlőfajtákra fókuszálnak.

Forrás: Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.

Gasztronómia és családi programok

A gasztronómiai élmények tökéletesebbé tételéhez street food ételek járulnak hozzá: a Pizza Me a 100%-ig olasz pizzáról gondoskodik, a Szittya Pita sokszínű ízvilággal, különböző feltétekkel készül, ezen kívül lesznek szarvasgombás ételek, megkóstolható a tépett falat burger és folytatódik a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány a Budapest Borfesztiválon. A roadshow keretében ízletes halas kóstolófalatok, füstölt halpástétom, füstölt halfilé, baguette és idényzöldségek várják a vendégeket.

szüreti felvonulás
Forrás: Magyar Szőlő - és Borkultúra Nonprofit Kft.

Idén szeptember 9-én 13 órakor ének- és zeneszóval, menettánccal indulnak a Szentháromság térről a szüreti felvonulók (Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes, Fonó Kamara Táncegyüttes, Vadrózsák Néptáncegyüttes, Cavinton Néptáncegyüttes, Csángálló, és a Zagyva Banda) a színpadhoz. A felvonulást népzenei és néptánc gála követi, amelyen többek között fellépnek a Fölszállott a Páva résztvevői is.

Szeptember 8-án és 9-én 12-18 óráig különböző kézműves foglalkozások várják a gyermekek az Oroszlános udvarban: dugókból játékok készülnek és lesz arcfestés is.

A szervezők a négy nap során 35-45 ezer embert várnak a Budai Várba.

Téma: Szeptember 6. és 9. között rendezik meg a 27. Budapest Borfesztivált
Vendég: Oláh Rita sajtófőnök, Budapest Borfesztivál
A műsort vezeti: Kecskés Noémi
Következő adásunk
Kőbányai Híradó
Ezt követő adásaink