Közigazgatás
Mexikói utcafesztivál Újbudán
Kulturális Tizenegy Egyesület
2018. szeptember 13.

A szeptember 14-16-ai hétvégén a Bartók Boulevard-ot menedzselő Kulturális Tizenegy Egyesület immár nyolcadik alkalommal rendezi meg az utca ünnepét, most a Magyarországi Mexikói Nagykövetséggel együtt. Az ElevenŐsz a Bartók Boulevard-on reggeltől késő estig igazi MEXIKÓI FIESTA hangulattal várja az itt élőket, dolgozókat és mindenkit, aki szereti a sokszínű nagyvárosnak ezt az egyedi arculatú, újjá formálódott kreatív főutcáját. Kiállítások, workshopok színesítik a látogatók lelkét. Tüzes táncelőadások, koncertek mozgatják meg a testet. Fűszeres ételek, édességek perdítik táncra az ízlelőbimbókat. Elcsendesedve, filmek és történetek mesélnek még nekünk Mexikóról. Magyar kiállítása jegyében Frida Kahlo szellemiségét is megidézik - áll a Kulturális Tizenegy Egyesület közleményében.


FIESTÁRA, egyben ismerkedésre és megismerésre hívnak a szervezők - olvasható a közleményben. Egy más, mégis oly ismerős kultúra közvetlen közelről, szemtől szembe megismerésére.

"Hagyd, hogy megérintsen az életteli életérzés, hogy Mexikó karakteres színei, formái, ízei, a fiesta hangulata keveredjen az ősz illataival. Az ElevenŐsz a modern és a tradicionális Mexikó sztereotípiák nélkül: építészet, design, gasztronómia, művészet és kultúra a Bartók Boulevard galériáiban, üzleteiben, kávéházaiban, éttermeiben, kreatív műhelyeiben."

Frida Kahlot, Mexikó egyik legmeghatározóbb művészét és leghíresebb nőjét is megidézi a fesztivál egy színházi előadás, workshopok és a Nemzeti Galéria kitelepült Frida Kahlo tematikájú eseménye. A fesztivál kiállításain olyan mexikói művészek mutatkoznak be, mint

Mario Palacios Kaim, aki a fémművészet mestere, hazánkba ezüstoxid műveit hozta el.

Keith Dannemiller észak-Amerika szerte elismert fotóriporter, aki utcajelenetekkel dokumentálta Mexikót.

Manuel Delaflor vizuális művész és filozófus digitálisan manipulált portréival teremt csodavilágot.

Alejandro Dorantes kiállítása világkörüli utazásra ösztönöz minket.

ing. Luis Montero munkáját a maja legendák inspirálták, festményeivel és mandaláival is találkozhatunk.

Ivonne Kennedy alkotásaiban az építészet és az absztrakció csúcsosodik ki.

Luis Barragán építész és mérnök – aki befolyásolta a kortárs építészetet vizuálisan és koncepciójában is – designmunkái.

A mexikói témájú és Frida ihlette workshopokba gyerekek és felnőttek is bekapcsolódhatnak: fejdíszeket, kitűzőket, mexikói ékszereket, saját ökoszatyrot, babát készíthetnek, vagy kiélhetik a bennük rejlő feszültséget a Piñata-val. Folytatódik a Bartók Béla út virágosítása is.

Daniela Hernandez Faith magyar származású mexikói táncosnő, valamint Mario Palacios Kaim – kiállítása mellett – egy művészeti előadással is elkápráztat minket. A zenei palettáján hallgathatunk igazi Mariachi zenét, az Ellas-duo unplugged mexikói dalestjét Chavela Vargas Costa Rica-i énekesnő dalaiból, vagy a MagyarVista Social Club dalait. A Perkaland során pedig saját ütős élményeket szerezhetünk.

A Bartók Boulevard vendéglátóhelyei mexikói sütemény, étel, grill, kávé specialitásokkal készülnek és részt vehetünk egy igazi Fiestán is vagy készíthetünk csokoládécsodákat. A forgatagtól elfáradva beülhetünk egy csendes helyre, ahol filmek és történetek, mesék elevenítik meg még nekünk Mexikót.

Részletes programok a rendezvény honlapján olvasható,


Immár öt éve működik a Kulturális Tizenegy Egyesület és a Bartók Boulevardról:

A Bartók Boulevard kulturális utcabrand és a mostani nyolcadik Eleven Fesztivál a környék vállalkozásainak immár ötéves sikeres együttműködésének egyik eredménye, akik a nyitottan működő Kulturális Tizenegy Egyesületben összefogtak egy jobb hely, egy jobb Bartók Boulevard működtetésében és képviseletében. Várva minden érdeklődő, tenni vágyó partnert. Az öt éve induló Egyesület egy korábban már megindult fejlődési hullámra ült rá, ugyanis a Hadik újranyitásával és számos galéria beköltözésével elkezdett az utca arculata, színvonala megváltozni. A korábbi közlekedési útvonal egyre inkább kínált kulturális és szabadidős kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget. A hely szellemiségének visszatükrözése érdekében kezdte használni a Bartók Boulevard nevet.

Ma már a Bartók Boulevard név kapcsán a kultúra, a kortárs design, az iparművészet, képzőművészet jelenkori kulturális kapcsolatára asszociál mindenki. Tekintve, hogy a Bartók Boulevard a születése óta eltelt években immár összbudapesti desztinációvá nőtte ki magát, mar nem csupán a helyi lakosok számára vonzó „jó hely”.

Az ELEVEN fesztiválok célja, hogy immár nyolcadik alkalommal, ezúttal is a helyi közösség kohéziójának erősítése jó hangulatú kulturális, kulináris, programokkal, egyfajta tanulva szórakozással tölthessék együtt a kellemes őszi hosszú hétvégét.

Következő adásunk
Téma: A koronavírus járvány második szakaszának aktualitásai a szociális intézményrendszerekben - az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárság szakmai szimpóziuma – Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár
Ezt követő adásaink