Közigazgatás
Karrierhét, Pályaorientációs Show és Állásbörze Vas megyében
OPH/VMKH Kép: pixabay.com
2018. szeptember 13.

A Vas Megyei Kormányhivatal együttműködve a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával az idén harmadik alkalommal szervezi meg a Karrierhét, Pályaorientációs Show és Állásbörze elnevezésű nagy formátumú rendezvénysorozatot szeptember 10-14. között a szombathelyi Aréna Savariában. A karrierhét céljáról a Rádió Orient vendégeként a szervező Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály vezetője, Harangozóné Vigh Ilona főosztályvezető beszélt.

Mint mondta, a rendezvénynek három célcsoportja is van: a programokra a pályaválasztás előtt álló gyerekeket és szüleiket, pályakezdő fiatalokat és álláskeresőket vagy épp állásváltoztatókat egyaránt várnak.

A hét során tematikus szakmai programokon cégvezetők, HR-s szakemberek, pedagógusok, vállalkozók pódiumbeszélgetéseken foglalkoznak aktuális munkerőpiaci kérdésekkel,illetve mutatnak be egy-egy szakterületet. Mindezzel párhuzamosan egy nagy rendezvénytéren több tucat munkáltató, hetvennél több szakma mutatkozik be az érdeklődőknek standokkal, az adott cég/intézmény HR-munkatársaival.

Harangozóné Vigh Ilona kiemelte, a 3. alkalommal megrendezésre kerülő karrierhét fókuszába az előzőekhez hasonlóan most is a nők kerültek, hiszen az ő munkábaállásuk segítése mindig prioritást élvező feladat. Kitért arra is, a nőkben rengeteg kiaknázatlan energia rejlik: egyéni és társadalmi szinten is. Gyereket nevelnek, háztartást visznek, és igen, még a munkahelyen is megállják a helyüket, ha a munkáltató erre lehetőséget ad nekik. Az energiáikat azonban csak akkor tudják használni, ha nem ejtik őket foglyul a tipikus csapdahelyzetek. Mint rámutatott, a hetet ennek fényében a Női Karriernap nyitotta.

A szakember elmondta, a 3 célcsoport elérése egy irányba mutat, hiszen nem lehet elég korán kezdeni a felkészülést a munkapiacra való belépést illetően, ezért kapott helyet a karrierhéten a Pályaorientációs Show, ami kifejezetten a fiatalabb korosztályt célozza, hiszen sokszor már általános iskolában kijelölődnek az irányok. Ehhez szorosan kapcsolódik aztán a továbbtanulás kérdése, amire a régió duális képzései adhatnak megfelelő válaszokat. A hétnek a nők, édesanyák munkavállalása központi eleme, de szó esik a „Menjek vagy maradjak?" kérdéskörről is, ami a határmenti megye esetében különösképpen is fontos és meghatározó.

Harangozóné Vigh Ilona elmondta, a megye legfőbb erőssége az ipar, a szomszédos Ausztria munkapiaci elszívó hatása is fokozottan érvényesül, ezért nagyon fontos az, hogy tudjanak versenyképes alternatívát kínálni a fiataloknak. Ebben nagy szerepe van a régióban megvalósuló duális képzéseknek, a gyakorlati képzőhelyek pedig egyértelműen a szakképzés kulcsszereplői. A rendezvény ideje alatt ők is bemutatkoznak, illetve az egyetemi képzésekkel is megismerkedhetnek az érdeklődő diákok.

A Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály vezetője szerint egyébként a munkapiaci helyzet biztató, a tendenciák javulnak, Vas megye tartja előkelő helyét, Pest megye és Györ-Sopron-Moson megye után stabilan a harmadik legalacsonyabb munkanélküliségi rátával rendelkezik.

Téma: Karrierhét; Pályaorientációs Show; Állásbörze
Vendég: Harangozóné Vigh Ilona főosztályvezető, Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály
A műsort vezeti: Horogszegi Erika
Most adásban
Téma: Dreher Sörgyár jelene és múltja – Szabó Ibolya vállalati kapcsolatért felelős, Dreher Sörgyárak Zrt.
Ezt követő adásaink