Külföld
Reggeli mozgásra buzdítják a gyerekeket Bécsben
Bécs Város Külképviseleti Irodája Kép: Mobilitätsagentur Wien/Christian Fürthner
2018. szeptember 13.

Kísérleti jelleggel, két hónapra kitiltották a „szülőtaxikat” egy bécsi általános iskola elől. A cél, hogy a gyerekek nagyobb biztonságban legyenek a reggeli forgalomban az iskola előtt. Ha beválik az intézkedés, más kerületekre is kiterjesztik.

Az iskola tanulói is besegítettek a szülők tájékoztatásába
Fotó: Mobilitätsagentur Wien/Christian Fürthner

A bécsi kisiskolások mintegy 20 százalékát fuvarozzák reggelente iskolába a szüleik – nem kis tumultust és számtalan veszélyes helyzetet okozva ezzel a becsengetés előtti percekben. A 2. kerületben található általános iskola, a Volksschule Vereinsgasse most megelégelte ezt, és a kerülettel együttműködésben reggelente lezárja az utcát. Ez azt jelenti, hogy tanítási napokon, 7:45 és 8:15 között egyetlen személyautó sem hajthat be az iskola előtti útszakaszra. Az akció – amelyet a Bécsi Városháza közlekedésbiztonságért felelős ügyosztálya is figyelemmel kísér – két hónapig tart, majd kiértékelik. Ha hatásosnak bizonyul, folytatják és más kerületekben is bevezetik.

Reggelente nem lehet behajtani a Volksschule Vereinsgasse elé
Fotó: Mobilitätsagentur Wien/Christian Fürthner

Az intézkedés célja, hogy az iskolába tartó gyerekek még nagyobb biztonságban legyenek, illetve frissen, éberen érkezzenek meg az osztályba. Ha ugyanis gyalog vagy biciklivel mennek iskolába, az út során teljesen felébrednek, aktivizálódnak, míg az autó hátsó ülésén csak szenderegnek vagy bambulnak az ablakon kifelé. Ráadásul az iskolába vezető út a gyerekek napi mozgásigényének akár egyharmadát is fedezheti, ami különösen hasznos egy olyan korban, amikor csaknem minden harmadik gyerek túlsúllyal küzd.

Most adásban
Téma: Dr. Szász Pál tanulmányi ösztöndíj-program köszöntője – Potápi Árpád János a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Gál András Levente, a program ötletgazdája és Klenanc Miklós, szakmai koordinátor
Ezt követő adásaink