Belföld
Egyre népszerűbbek hazánkban a natúrparkok
AM Kép: AM/Pelsőczy Csaba
2018. szeptember 14.

A Kapos-hegyháti Natúrpark megalakulásával létrejött hazánk tizenkettedik natúrparkja. A Kapos folyó völgyére és a szomszédos dombvonulatokra felfűződő natúrpark kialakítását Dombóvár Város Önkormányzata szervezte és koordinálta. Az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára szerint egyre népszerűbbek a natúrparkok Magyarországon.

Tizenhárom Tolna és Baranya megyei település együttműködésével ismét új natúrpark alakul hazánkban. A névhasználatához való miniszteri hozzájárulást igazoló oklevelet Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Somogy megyei Lengyelen megtartott ünnepségen adta át pénteken a Kapos-hegyháti Natúrpark Egyesület (KNPE) alelnökének, Fóris Dórának.

A rendezvényen a helyettes államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy folyamatosan bővül a natúrparkok száma hazánkban. Balczó Bertalan kiemelte: a natúrparkok működési feltételeit négy pillér határozza meg. Ezek a táji, természeti és kulturális örökség megőrzése; a környezeti nevelés; a fenntartható térségfejlesztés; valamint a fenntartható ökoturizmus.

Fotó: AM/Pelsőczy Csaba

A helyettes államtitkár elmondta: az Agrármisztériumban már zajlik az előkészítő munka, ami a natúrparkok szabályozását miniszteri rendeleti szintre emelné. Hozzátette: a hazai natúrparkok tervszerű fejlesztése érdekében 2013 óta működik együtt a tárca Környezetügyért felelős Államtitkársága, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Natúrpark Szövetség, valamint a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat. Balczó Bertalan szerint a natúrparkok hozzájárulnak a természeti értékek és a helyi termékek minél szélesebb körben történő megismertetéséhez.

A KNPE alelnöke az ünnepségen arról beszélt, hogy a natúrpark megalakulása lehetőség és felelősség is egyben. Fóris Dóra szerint ugyanis ez az előrelépés új nézőpontot és új identitást is adhat a térségben élőknek. A cím elnyeréséve fellendülhet a turizmus, és a helyi termékeket és értékeket országosan is minél többen megismerhetik.

Lőrincz Andrea, Lengyel polgármestere nagy reményekkel tekint a natúrpark megalapítására, amitől szintén a turizmus megélénkülésé és azt várja, hogy a település és az egész térség országos ismertségre tesz szert.

Fotó: AM/Pelsőczy Csaba

Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere az ünnepségen arra mutatott rá, hogy az elmúlt két és fél éves munka alatt a települési vezetők, önkormányzati képviselők, a civil és gazdasági szervezetek képviselői igazi közösséggé váltak.

A városvezető hangsúlyozta: „szerencsések is vagyunk, hiszen egy olyan vidéken élünk, ahol nagyszerű természeti értékek vannak, őseink hatalmas kulturális vagyont hoztak össze legyen az épített érték, néphagyomány, vagy tárgyi emlék.”

Fotó: AM/Pelsőczy Csaba

A Kapos-hegyháti Natúrpark létrejöttével immár 12, a természetvédelemért felelős agrárminiszter által elismert natúrpark működik hazánkban. Ezzel a bővüléssel a natúrparki hálózat együttesen a hazai települések 8,3 százalékára, az ország területének pedig 7,8 százalékára terjed ki.

Következő adásunk
Téma: Új park született Kőbányán – Radványi Gábor alpolgármester és Hatala József elnök, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács
Ezt követő adásaink