Külföld
Novemberre megegyezés születhet Nagy-Britannia és az EU között?
OPH Kép: Reuters
2018. szeptember 14.

Michel Barnier, az EU fő tárgyalója szerint az elkövetkező két hónapban sikerülhet megállapodásra jutnia az Uniónak Nagy-Britanniával a kilépés feltételeivel kapcsolatban. Elmondása szerint mindkét fél reménykedik abban, hogy véglegesíteni tudják a kilépési megállapodást és így sikerül egyezséget kötni a jövőbeli gazdasági és kereskedelmi partnerségről.

Michel Barnier elmondása szerint létfontosságú, hogy a két fél hasznos megállapodást kössön, mivel az idő rohamosan telik és 2019. március 29-ig a kilépéséről szóló minden fontos pontot meg kell vitatni és szavazás alá kell bocsájtani – adta hírül a Bloomberg.

Barnier egy hétfői bledi konferencián elmondta, hogy

reális és lehetséges, hogy novemberre megszülessen egy megállapodás a két fél között,

de mindenképp időbe fog telni, hogy a tagországok parlamentjei is elfogadják majd a jövőbeli megállapodás pontjait. A francia politikus elmondása szerint bőven lesznek még buktatók az egyezséget illetően. Ahhoz, hogy a két fél megállapodjon, olyan problémákat kell megoldaniuk, mint az észak-írországi határellenőrzés kérdése, egyes élelmiszerek nevének védelme és az egyezség érvényesítése.

A három probléma közül talán az észak-írországi helyzet a legbonyolultabb.

Köztudott, hogy Észak-Írország nem szeretné, ha az Egyesült Királyság távozna az Európai Unióból, mivel nem szeretnék, ha a kereskedelmi kiváltságok megszűnnének a két fél között. Erre a problémára javasolta a Bizottság, hogy az ír szigeten legyen egy közös szabályozási rendszer. Ez azt jelentené, hogy Írország bennmaradna a vámunióban, az egységes piacban és az EU határrendszerében. Theresa May miniszterelnök szerint ez a felállás elfogadhatatlan, mivel így veszélybe kerülne az Egyesült Királyság integritása.

Barnier bejelentését követően a font is erősödni kezdett.

Miután napvilágra kerültek a megállapodásról szóló új tervek a font 0,73%-kal lett erősebb, az amerikai dollárhoz képest 0,9%-kal, az euróhoz képest pedig 0,38%-kal lett erősebb. A brit valuta nagy problémákkal nézett szembe az elmúlt években. A Brexit bejelentése után olyan gyenge lett a font, hogy azok a cégek, akik külföldön gyártatták termékeit több kiadással néztek szembe, mivel a dollárt átváltani fontba nagyon sokba került. Azóta a font erősödése javuló tendenciát mutat, de a régi értékéhez képest még így is 3,6%-kal gyengébb – közölte a Financial Times.

A Brexittel kapcsolatos tárgyalások folyamatosan zajlanak. A héten Brüsszelben lesz egy újabb találkozó, majd ezt követően Salzburgban fognak tárgyalni a tagországok vezetői. A gyűlésen várhatóan megegyeznek egy pontos novemberi időpontról, aminek következtében gördülékenyebben tudják majd folytatni a tárgyalásokat az EU-Nagy-Britannia kapcsolatokról.

Kapcsolódó cikkek
Boris Johnson szerint megalázó a brit kormány feltételrendszere

A Brexit javaslatcsomagban foglaltak érvényesítése azt jelentené, hogy Nagy-Britannia „örök időkre" elfogadná az EU szabályait – mondta.

Dominic Raab szerint „látótávolságban” van a Brexit-megállapodás

A brit Brexit-ügyi miniszter a Lordok Háza EU-ügyi bizottságának szerdai meghallgatásán beszélt.

Csak papíron valósul meg a Brexit?

Továbbra sem egyértelmű, milyen forgatókönyv alapján lép ki az Európai Unióból Nagy-Britannia.

Most adásban
Téma: Dreher Sörgyár jelene és múltja – Szabó Ibolya vállalati kapcsolatért felelős, Dreher Sörgyárak Zrt.
Ezt követő adásaink