Életmód
Sportos családi programok várták az újbudaiakat
OPH Kép: OPH
2018. szeptember 16.

Negyedik alkalommal tartották meg az Újbudai EgészségPart elnevezésű családi rendezvényt vasárnap. A Feneketlen-tó partján idén ősszel is az egészségé volt a főszerep.

Az Újbuda szervezésében és a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak)támogatásával tartott eseményen közös családi sportolásra, egészségmegőrző és betegségmegelőző előadásokra hívták az érdeklődőket, akik a Szent Kristóf Szakrendelő közreműködésével számos egészségügyi szűrésen is részt vehettek a prevencióra is nagy hangsúlyt fektető eseményen.

OPH

Az egészséges életmód fontosságát hangsúlyozva Király Nóra alpolgármester. A Ficsak alapítója köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy

az esemény három pillér köré épül: a testmozgás, az egészséges táplálkozás és a lelki egészség köré.

OPH

A magyar nyelv gyönyörűen fogalmaz, hiszen az egész-ségben benne van, hogy a test, a lélek és a szellem alkot egy kerek egészet – kezdte köszöntőjét Simicskó István országgyűlési képviselő, kormánybiztos, aki háromgyermekes édesapaként örömét fejezte ki, hogy nagyon sok család látogatott el a rendezvényre. Kiemelte: felelősséggel tartozunk gyermekeinknek, szüleinknek, ezért fontos, hogy magunk is egészségesek legyünk, és személyes példát mutassunk, sportoljunk. Újbuda sportos kerület – folytatta -, Hoffmann Tamás polgármesternek köszönhetően számos futókör – Budapesten itt van a legtöbb - vagy olyan fitneszpark épült, ahol ingyenesen sportolhatnak az itt élők. Simicskó István arra is emlékeztetett, hogy meg kell dolgozni az ép testért és lélekért, de más egészségéért is csak akkor lehet tenni, ha a magunkéra odafigyelünk. Hozzátette: a sporton, az egészséges életmódon keresztül lelkiekben is tudunk gazdagodni.Mint mondta,

számos betegség akkor jelenik meg, ha a lélek, a szellem és a test egyensúlya felborul,

az egyensúlyhoz pedig egyszerű a recept: „jót kell gondolni, jót kell szólni és jót kell cselekedni” – idézte Szent Kamillt a képviselő. Hozzátette: a sporton keresztül a fair playt is el lehet sajátítani, ami beépül az egyén és a nemzet szellemiségébe.

OPH

Hoffmann Tamás, a 11. kerület polgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy a mostani rendezvény azt a filozófiát képviseli, melyre nyolc éve törekszenek a kerületben: a sportoláson keresztül lehet egészségesebbnek lenni, és a legfiatalabb korosztálytól a legidősebbekig mindenkivel meg kell ismertetni a mozgás szeretetét és örömét. Ehhez meg kell lenniük a sportolási lehetőségeknek, például a gyerekek minél szélesebb körből tudjanak sportágat választani, de

szükség van példaképekre és az általuk megmutatott sikerlehetőségekre,

és meg lenniük a szabadidős sportoknak is, amihez támogatást kell biztosítani. Az idősebb korosztályok számára egy 60+ program nyújthat kiváló lehetőséget a megfelelő mozgásformák kiválasztásához – fűzte hozzá. A polgármester kitért arra is, hogy a rendezvény az Újbudai Ősz programsorozat nagyon fontos és immár hagyományos eleme.

OPH

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára kiemelte: fontos számukra, hogy az uniós forrásokból hozzájáruljanak ahhoz, hogy a magyar társadalom minél egészségesebb, minél sportosabb legyen. Az Emberi Erőforrás Operatív Program (EFOP) keretében közel

1 000 milliárd forint áll rendelkezésre, hogy az egészségügyön, az oktatáson, a sporttámogatáson, illetve a szociális terület támogatásán keresztül javuljon a magyar társadalom egészsége.

Beszélt annak fontosságáról is, hogy a mozgás szeretetét már kisgyermekkorban meg kell mutatni, de a helyes táplálkozással is meg kell őket ismertetni. Az államtitkár köszönetét fejezte ki a vasárnapi rendezvényért a szervező újbudai önkormányzatnak és a Fiatal Családosok Klubjának.

Sárfalvi Péter, az Emmi sportért felelős helyettes államtitkára egyebek mellett azt emelte ki, hogy sport nélkül nem lehet teljes életet élni.

OPH

Az egész napos programon a mozgás örömére egyebek mellett Katus Attila edzésével, sportbemutatókkal, gyermekjógával, sportos vetélkedőkkel hívták fel a figyelmet. A résztvevőket az egészséges életmódot fókuszba állító rendezvényen tombola, kézművesfoglalkozások, mesejáték, gyermekkoncert, táncelőadás is várta, a délutánt Szandi koncertje zárta. A rendezvény fővédnöke Simicskó István országgyűlési képviselő, kormánybiztos és Hoffmann Tamás polgármester volt, az esemény védnökei Király Nóra és Molnár László alpolgármesterek voltak.

Kapcsolódó cikkek
Robotprogramozó gyermekeket támogat Újbuda

Szeptember 21-ig lehet jelentkezni az újbudai robotprogramozó szakkörökre, melyeket az önkormányzat nagyban támogat.

Hatalmas homokszobrot kapott Gutenberg a Kopaszi gáton

A Gutenberget ábrázoló 3,5 méteres homokszobrot lepleztek le Újbudán, mely a 125 éves Pátria Nyomda adománya.

Tervek felett teljesít az újbudai POKET

Az olvasásélmény visszahozása érdekében találták ki a POKET projektet, azaz, hogy országszerte, főleg közlekedési csomópontoknál könyvautomatákat helyeznek ki.

Ezt követő adásaink