Kultúra
Magyar rövidfilmek az A kategóriás varsói filmfesztiválon
OPH
2018. szeptember 25.

A Párnaarc Vácz Péter animációs filmrendezőnek – a több mint 125 nemzetközi díjjal kitüntetett Nyuszi és Őz alkotójának – az első élőszereplős filmje. A Helix Papp Károly Kása meditatív animációja – a rendező többek között a 2008-ban Oscar-díjat nyert Péter és a farkas című animációs
rövidfilm egyik alkotója.

A 11 és fél perces Párnaarc Vácz Péter első élőszereplős rövidfilmje. Történetét a rendező saját élménye inspirálta, amikor első szállodai tartózkodása idején mindennap ágynemű-kompozíciókat készített az ismeretlen szobalánynak.

A Párnaarc premierje a budapesti Friss Húson volt áprilisban, itt különdíjat is nyert a kreatív történetmesélésért. Ezután a Pázmány filmfesztiválon és a Hét Domb filmfesztiválon is díjazták. Nemzetközi bemutatkozása Varsóban lesz.

A film a tíznapos erdélyi Filmtett Workshopon készült. Rendezője, Vácz Péter a MOME-n végzett 2013-ban, vizsgafilmje, a Nyuszi és Őz című animáció több mint 125 nemzetközi díjat nyert. A Párnaarc producere Zágoni Bálint, operatőre F. Tóth Márton, a főszerepeket pedig Derzsi Dezső és Sándor Anna alakítják.

Jelenet a Párnaarc című filmből

A Helix című animáció Papp Károly Kása rendező és animátor egyedi, stop motion technikával készített műve az emberi kapcsolatok dinamikájáról. A filmet Kelle Antal interaktív meditációs tárgyai, a tibeti mandalákat idéző mozgatható, átrendezhető szobrok ihlették.

A közel öt és fél perces Helix az Umbrella Kreatív Műhely gyártásában készült 2018-ban, producere Kázmér Miklós és Hidvégi Zoltán. A film, amelynek operatőre Vajda Péter, zeneszerzője Tornyai Péter, vágója pedig Czakó Judit, a Médiatanács támogatásával, a Magyar Média Mecenatúra Program keretében készült.

Papp Károly Kása a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végezte tanulmányait, többek között a Pannónia Filmstúdió és a Varga Stúdió munkatársaként is dolgozott. Jelenleg a MOME vendégoktatója. Korábban olyan nagy sikerű animációs filmeken dolgozott, mint például a 2008-ban Oscar-díjat nyert Péter és a farkas.

Az A kategóriás varsói filmfesztivált október 12. és 21. között rendezik meg.

Most adásban
Téma: Budapest Airport Aréna néven újjáépül a lőrinci sportcsarnok – Tarlós István főpolgármester, Ughy Attila polgármester és Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója
Ezt követő adásaink