Belföld
Gulyás: a Sargentini-jelentés „bosszúhadjárat”
hirado.hu/MTI Kép: MTI/Soós Lajos
2018. szeptember 27.

Politikai vádiratnak tekinti a Sargentini-jelentést a magyar kormány, elfogadására jogellenes eljárás keretében került sor – mondta el a szokásos csütörtöki kormányzati sajtótájékoztatón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, ahol a jelentés mellett a lakásáfa csökkentése, a hajléktalan-ellátás és a közigazgatási bírságok is szóba kerültek.

Az Európai Bizottság beszállt az európai parlamenti választási kampányba és politikai szerepet vállalt – szögezte le a sajtóesemény kezdetén Gulyás Gergely. Úgy fogalmazott: az Európai Bizottság migrációért felelős biztosa, Dimitris Avramopoulos nyilatkozata, mely szerint a legális migrációt elő kell segíteni és szervezett betelepítéseket kell végrehajtani, nem európai véleményt képviselt, hanem egy vitában foglalt állást.

A Sargentini-jelentés „bosszúhadjárat”

Politikai vádiratnak tekinti a Sargentini-jelentést a magyar kormány, elfogadására jogellenes eljárás keretében került sor, amely nem vette figyelembe a tartózkodó szavazatokat – folytatta Gulyás Gergely. „A tartózkodási engedély megilleti az európai képviselőket is” – szögezte le, megerősítve egyúttal, hogy a kormány emiatt keresettel fordul az Európai Bírósághoz.

A Sargentini-jelentés bosszúhadjárat a magyar kormány bevándorlás politikája ellen, az része az EP választási kampánynak – ismertette a kormány álláspontját a miniszter.

A miniszter megerősítette, a kormány keresettel fordul a Sargentini-jelentés miatt az Európai Bírósághoz. A jelentés egy bosszúhadjárat része Magyarország következetes bevándorláspolitikája miatt – hangoztatta.

A lakásáfa csökkentése beváltotta a hozzá fűzött reményeket

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta: a Dél-Budai Centrumkórházra a tervpályázatok kiírása megtörtént, jövő év közepén sor kerülhet az alapkőletételre.

A miniszter ismertette azt is: július elsejétől csökken a szociális hozzájárulási adó két százalékponttal. A kedvezményes lakásáfa kérdésében elmondta, hogy az áfacsökkentés hároméves időszakra szólt és megelőzte az Európai Bizottsággal való megállapodás; az intézkedés célja a lakásépítési kedv növelése volt. „Az intézkedések a legszebb reményeinket is felülmúlták, az építőiparban meglévő megrendelésállomány és a kapacitások között nem teszi indokolttá az intézkedés fenntartását” – fűzte hozzá.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Újabb kérdésre válaszolva elmondta: a kormány nem tervezi a paksi hitelszerződés módosítását, ám ha erre sor kerülne, akkor ahhoz szükség lenne az Európai Bizottság jóváhagyására.

2020-ban jöhetnek a közigazgatási bíróságok

Az igazságügyminisztérium október végéig a kormány elé terjeszti a közigazgatási bíráskodásról szóló törvényjavaslatot, amelyet még az őszi időszakban fogadhat el az Országgyűlés. A bírói jogállás egységes marad, a közigazgatási bírák esetében bizonyos sajátosságok érvényesülni fognak, de a bírói jogállás szempontjából ez nem jelent különbséget – jelezte a miniszter. Mint elmondta: a közigazgatási felsőbíróság Esztergomban lesz, illetve nyolc városban regionális törvényszékek kerülnek felállításra.

A közigazgatási bíráskodás külső igazgatása az Igazságügyi Minisztériumhoz tartozik majd, a bíróságok 2020. január elsején kezdhetik meg munkájukat.

300 milliós tartalékalapot hoz létre a kormány a hajléktalan-ellátás támogatására

A hajléktalan-ellátást segítő tartalékalap létrehozásáról döntött a kormány 300 millió forintos kerettel – közölte Gulyás Gergely, kinek tájékoztatása szerint ez a pluszforrás a Belügyminisztérium számára áll rendelkezésre, és lehetőséget biztosít olyan helyek kialakítására, ahol köztisztasági feladatokat lehet elvégezni az éjjeli melegedőre való szállítás előtt.

Emlékeztetett arra, hogy október 15-én lép hatályba a közterületen életvételszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés.

Megjegyezte: jelenleg több férőhely áll rendelkezésre, mint ahány hajléktalan van; a kormány 700 ezer forintot költ egy hajléktalan ellátására évente.

Kitért arra is, hogy a vonatkozó szabálysértési tényállás alkalmazása csak akkor válik szükségessé, ha egy hajléktalan a rendőrségi felszólításra sem reagál, és továbbra is életvitelszerűen közterületen tartózkodik, lakik.


Következő adásunk
Téma: A koronavírus járvány második szakaszának aktualitásai a szociális intézményrendszerekben - az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárság szakmai szimpóziuma – Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár
Ezt követő adásaink