Belföld
Petíciót adott át a HungaroControlnak a 10. és a 18. kerület
OPH Kép: Jankovich Tibor
2018. szeptember 27.

Petíciót nyújtott át a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.-nek Ughy Attila és D. Kovács Róbert Antal polgármester csütörtökön. A mintegy ezer aláírással kísért dokumentumban Pestszentlőrinc-Pestszentimre és Kőbánya tárgyalásokat kezdeményez a céggel az augusztus 16-a óta tapasztalható megnövekedett repülőgépzaj miatt.

Az önkormányzatok emellett az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) fordulnak a helyzet megoldása érdekében.

A társaság székháza előtt tartott sajtótájékoztatón Ughy Attila, a 18. kerület polgármestere elmondta, hogy augusztus 16-tól egy európai uniós irányelv bevezetése következtében megváltozott az eljárásrend a le- és felszállások esetében a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér 1-es pályáján. A változás hatásaként mindkét kerület jelentős részein sokkal nagyobb zajterhelés jelentkezett. A zaj mellett jelentős rezgésszám-növekedés is történt, egyes Erzsébet-Bélatelepi lakásokban – elsősorban a felszállásokkor – „gyakorlatilag összekoccannak a poharak a kredencben” – említett példát a kerületvezető.

Augusztus 16-át megelőzően egyfajta közmegegyezéses állapot volt – mondta –, amelyben a településrészek és a légiforgalom együtt tudott élni, a kerületek mostani célja pedig ennek az – eredeti – állapotnak a visszaállítása. Ughy Attila megjegyezte: a biztonság érdekében kellett bevezetni az új repülési eljárásrendet, s a biztonságot a kerületek sem kívánják veszélyeztetni, ám hiszik, hogy van olyan megoldás, amely mindkét fél számára elfogadható. Hozzátette: ha ez a helyzet maradna fenn, az ott élők életminősége jelentős mértékben romlana, az ingatlanok veszítenének értékükből.

Fotó: Jankovich Tibor

Az érintett területekről közel ezer aláírás gyűlt össze, ami nyomatékosítja, hogy az önkormányzat vissza kíván ülni a tárgyalóasztalhoz – fogalmazott Ughy Attila. D. Kovács Róbert Antal, a 10. kerület polgármestere kiemelte, hogy Kőbányán gyökeres változás történt augusztus 16-át követően, hiszen olyan sűrűn lakott területek fölött jelent meg a – korábban nem jellemző – intenzív repülőgép-forgalom –, mint az Óhegy városrész vagy a 20 ezres lakosú Újhegyi lakótelep. „Percenként emelkednek, illetve süllyednek azok a gépek, amelyek ellehetetlenítik az ott lakók életét.” A Bajcsy-Zsilinszky Kórház szintén az egyik olyan terület, amely a repülőgépek útvonalában esik, és a környéken élők valamennyien tiltakoznak. Ma naponta érkezik több tucat panaszos levél az önkormányzathoz, míg korábban évente kapott a kerület 8-10-et – jellemezte a helyzetet a városrész vezetője.

A képviselő-testület múlt csütörtökön határozatot arról, hogy a miniszter közreműködését kérik annak érdekében, hogy a légiforgalom szabályozása mindenki számára megnyugtató formában valósuljon meg. Az önkormányzat annak megvizsgálást kéri, hogy lehet-e a helyzeten változtatni. „Meggyőződésünk, hogy igen” – közölte a polgármester.
A kőbányai önkormányzat – hitelesített mérőeszközök alkalmazásával – saját mérésekkel is alá kívánja támasztani az igazát – folytatta D. Kovács Róbert Antal, aki hangsúlyozta azt is: békésen szeretnék rendezni a kérdést, és mindenkivel tárgyalóasztalhoz ülnek a megoldás érdekében. Megjegyezte: az önkormányzat tisztában van azzal, hogy nagyvárosként Budapest életéhez is hozzátartozik egy nemzetközi repülőtér, de az itt élők érdekében meg kell találni a jó megoldásokat.

Újságírói kérdésre válaszolva Ughy Attila elmondta, hogy a légiforgalmi társaság a petíció átvételekor jelezte, nyitottak egy tárgyalássorozat megkezdéséhez. D. Kovács Róbert Antal megjegyezte, hogy ennek augusztus 16-a előtt meg kellett volna történnie, hiszen semmilyen egyeztetés nem történt az új forgalmi rendről. A polgármester hiányolta azt a partnerségi együttműködést, amely révén már a bevezetés előtt megérkezhettek volna hozzájuk a figyelmeztető jelzések.

Most adásban
Téma: Társadalmi felelősségvállalás - Az emberi élet védelme – Lehel Zoltán innovációs főmérnök, szóvivő, Duna Aszfalt Út - és Mélyépítő Kft.
Ezt követő adásaink