Közigazgatás
Szerdán tárgyalhat a kormány a Sargentini-jelentésről
MTI Kép: Horváth Fanni OPH
2018. október 1.

Az Országgyűlés ma kezdi meg soron következő, négynapos ülését. A képviselők az első ülésnapon a kormány tagjaihoz címzett interpellációikat mondhatják el.

A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit az interpellációk követnek két órában, majd az azonnali kérdések hangozhatnak el további hatvan percben.

A parlament kedden szavaz a Magyarország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatról.

Az indítvány a nemzetbiztonság, a közrend, gazdasági vagy közegészségügyi érdek védelmében a belügyminiszter engedélyéhez kötne egyes unión és az Európai Gazdasági Térségen kívüli befektetéseket. Engedélyköteles terület lenne például a fegyveripar, a pénzügyi szolgáltatás, az energiaipar vagy az elektronikus hírközlésről szóló törvény hatálya alá tartozó tevékenység.

Szerdán kerülhet sor a Sargentini-jelentés elleni kormánypárti határozati javaslat tárgyalására.

A dokumentum elfogadásával az Országgyűlés arra szólítaná fel a kormányt: ne engedjen a zsarolásnak, utasítsa vissza a Magyarország elleni valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott, Magyarországot rágalmazó jelentéssel szemben.

A Ház ülése a következő hétfőn, október 8-án zárul, a képviselők ekkor a második héten megszokott módon kérdéseket és azonnali kérdéseket tehetnek fel.

Következő adásunk
Téma: A koronavírus járvány második szakaszának aktualitásai a szociális intézményrendszerekben - az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárság szakmai szimpóziuma – Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár
Ezt követő adásaink