Közigazgatás
Zsigó Róbert: nemzeti minősítés garantálja majd az élelmiszerbiztonságot
OPH Kép: Reuters/Mike Blake
2018. október 4.

Az élelmiszerek nemzeti minősítési rendszerének megalkotásán dolgozik az Agrárminisztérium. mely a tervek szerint a kormányzati ciklus végére készülhet el. A nemzeti védjeggyel ellátott termékek minőségét a magyar állam garantálná – ismertette az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. Zsigó Róbert elmondta, ezzel szeretnék segíteni a fogyasztók tudatos vásárlását.

Nemzeti minősítési rendszer megalkotásán dolgoznak a szakemberek, jelenleg ugyanis mintegy 40 egymással versengő védjegy, és közel 100 különféle jelölés található a magyar boltokban kapható élelmiszereken. Ezen a nehezen átlátható rendszeren szeretne egyszerűsíteni és egyértelműsíteni az Agrárminisztérium – mondta el Zsigó Róbert.

Egy védjegy nem lehet öncélú, minőséget kell garantálnia, és minden esetben valamilyen minősítési rendszernek kell lennie mögötte

– szögezte le az államtitkár.

"Szeretnénk még ebben a ciklusban a Nébih szakmai tudására és laboratóriumi hálózatára támaszkodva, - egyben azt is fejlesztve - egy állami minősítési rendszert megalkotni. Ennek eredményeként pedig egy olyan védjegyet kialakítani, ami mögött az állam által garantált minőség áll." Ezzel segíteni kívánunk a vásárlóknak, hogy tudatosan tudjanak dönteni. Ez egy hosszú és nehéz feladat, amelyhez sokéves marketingtevékenységre is szükség lesz - tette hozzá.

Pixabay

A politikus szerint a vásárlói tudatosság érdekében minél több olyan információval kell felvértezni a fogyasztókat, hogy amikor elmennek vásárolni, tisztában legyenek mindazzal, amire kell és érdemes figyelniük.

El kell érni, hogy valóban biztonságos és megfelelő minőségű élelmiszert tudjanak választani a vásárlók.

2017 júliusában a kormány elfogadott egy 20 pontos akciótervet, melynek több pontja arról szól, hogy az egyes generációkat milyen módon kell ellátni azokkal az információkkal, hogy felkészülten és megfelelőképpen tudjanak dönteni. Ezt szolgálná a tervezett minősítési rendszer is, de emellett többek között tananyagfejlesztéssel is segíteni kívánják a vásárlói tudatosság erősödését.

Hiszen az élelmiszerhamisítás ellen a leghatékonyabb fellépés a tudatos vásárlói magatartás

– jelentette ki Zsigó Róbert.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az élelmiszerbiztonság területén jogszabályi változásokkal szeretnénk tovább erősíteni a gyártók felelősségét, továbbá hogy tervezik egy nagy központi laboratórium kiépítését is, ami képes lesz valamennyi olyan vizsgálat elvégzésére, amely a modern élelmiszeripar biztonsága érdekében nélkülözhetetlen.

Téma: Aktuális feladatok az élelmiszerlánc-biztonság területén
Vendég: Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, Agrárminisztérium
A műsort vezeti: Adorján András
01:04 Nemzeti minősítési rendszer kialakításán dolgozik az államtitkárság
04:10 Feladat a tudatos vásárlási szokások további erősítése
07:08  A Nébih tevékenysége, és elismertsége
11:18  A Kiemelt Ügyek Igazgatóságának tevékenysége
15:35 15:35 Központi laboratórium létesítése az élelmiszerbiztonság fokozására
Ezt követő adásaink