Közigazgatás
Tananyag lehetne a hamisítás elleni küzdelem
OPH Kép: hamisitasellen.hu
2018. október 5.

Immár 10 éve küzd a hamis termékek gyártása, árusítása és vásárlása ellen a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, amely szerint hosszú távon úgy lehet eredményt elérni, ha minél fiatalabb korban tudatosítják a diákokban a hamis termékek vásárlása által okozott egészségügyi és gazdasági károkat.

A kereslet miatt van kínálat

A szervezet tagjai szerint csak úgy lehet a hamis termékek gyártását visszaszorítani, ha kevesebben keresnek és vásárolnak ilyen termékeket, hiszen a kereslet alakítja ki a kínálatot. Éppen ezért a hamis termékek vásárlása által okozott károkat meg kell ismertetni a fiatal generációval, s ennek legjobb és legelső helye az iskolapad lehet – hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Ilku Lívia, a Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoport vezetője.

Bérczes László mint a Jogérvényesítési munkacsoport vezetője hozzátette: látványos eredményt és nagy áttörést az ismeretterjesztés területén a fesztiválokon való megjelenés hozott számukra, ahol a 13-34 éves korosztály tagjait érik el. „Azt régóta lehet tudni, hogy lopni nem szabad, de azt, hogy hamisítani sem, az kevésbé volt ismerős az emberek számára” – emelte ki. Hozzátette:

leginkább a webshopokon keresztül vásárló fogyasztókat lehet megtéveszteni.

brands.hu

Új fogalom: a vagyoni hátrány

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület nagy eredménynek tartja, hogy a Btk. módosításába bekerült a vagyoni hátrány fogalma.

Eszerint a 100 ezer forintot meg nem haladó kár okozása szabálysértésnek minősül, ami nem jár szabadságvesztéssel, az efölötti viszont már bűncselekmény. „A vagyoni hátrány az a kár, amit a jogosult, vagyis a legális termék forgalmazója szenved azáltal, hogy az ő márkájával, formatervezésével, szabadalmaival visszaélnek” – ismertette Bérczes László.

Már az előkészületet is bünteti a törvény

Amíg korábban csak a tényleges árusítást, az idei évtől már magát az előkészítést is bünteti a törvény

az egészségügyi termékek hamisítása mint tényállás ugyanis bekerült a jogszabályba – mondta Ilku Lívia.

Tehát amikor nagy mennyiségű hatóanyagot foglalnak le, az ma már büntetőjogi eljárást von maga után, nem csupán szabálysértést”

‒ magyarázta a szakember. Emellett a jogszabály másik vívmánya, hogy közelít a gyógyszerszakmai joghoz, vagyis ami a legális ellátási láncból valamilyen módon kikerül és azt nagy mennyiségben értékesítik, ugyanúgy hamis terméknek minősül” – zárta szavait.

Téma: A HENT tíz éves jubileuma kapcsán az elmúlt időszak eseményei és a jövőbeni tervek
Vendég: Bérczes László vezető, Jogérvényesítési munkacsoport és Ilku Lívia vezető, Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoport
A műsort vezeti: Kecskés Noémi
00:27 A fesztiválokon való megjelenés
02:09 Eddigi eredmények a gyógyszerhamisítás terén
03:07 A jogérvényesítési csoport
03:57 Célok, eredmények
04:32 Kik a tudatosak?
05:13 Kik találkoznak hamis áruval?
07:14 A jogérvényesítési munkacsoport egyéb tevékenységei
14:48 A konferenciák tapasztalatai
16:54 Új gyakorlat behozása Magyarországra
19:00 Gyógyszerhamisítási eredmények
22:06 A fesztiválsátrak felépítése
23:50 Tananyag lehet a hamisítás
Ezt követő adásaink