Közigazgatás
Sokat profitálhatnak az összetartó helyi közösségek
OPH Kép: Pixabay
2018. október 10.

A települési közösségek olyan erőforrásokkal rendelkezhetnek, amelyeket a helyi vezetőknek fel kell ismerni és bevonni a helyi közpolitikába, mert akkor egy sokkal élhetőbb, értékekben és javakban gazdagabb közösség jöhet létre – mondta a Rádió Orientnek Vass László, a Metropolitan Egyetem rektora.

Évtizedekkel ezelőtt környezetvédelmi célból indult útjára a fenntartható és rugalmas helyi közösségek kiépítésének programja, amelyet első körben a nagy agglomerációban lévő települések vezetői alkalmaztak. A cél, hogy az emberek ne csak a jelenben, hanem a jövőért és egymással együttműködve, egymásért éljenek. Igényeiket és szükségleteiket a természeti környezetük maximális védelme mellett a helyi erőforrásaik feltárásával és hasznosításával elégítsék ki – mondta a szakértő.

„Ennek eredménye egy erősebb helyi közösség lesz,

amelynek szereplői aktívabban részt vesznek a problémák jelzésében, elemzésében és megoldásában” – tette hozzá.

Mivel mindennek megvalósítása közpolitikai térben zajlik – bevonva persze a civil és a magánszférát – lényege, hogy a településvezetők biztosítsanak lehetőséget a helyi lakosok ötleteinek feltárására és a jó ötletek megvalósítására. Ha tudatosan zajlik a helyi szellemi, közösségi, anyagi erőforrások feltárása és hasznosítása a település fejlesztési céljainak megvalósításánál, dinamikussá tehető a helyi közösség fejlődése,

megvalósíthatóvá válnak nem remélt célok is.

A fenntartható és rugalmas helyi közösség-építési módszerből tehát profitálhat a lakosság és a vezetőség egyaránt – mutatott rá Vass László. Hozzátette: „ezáltal ütésállóbb is lesz a közösség.”

A lokális közösségek kiépítésében tehát kulcsszerepe van az önkormányzatoknak, s egy különleges erőforrást képeznek benne a helyi vállalkozók, az iskolás korú gyerekek szülei, akik utódaik jövőjében gondolkodnak és cselekednek, a helyben lakó szakemberek és értelmiségiek, akik szívesen elmondják ötleteiket a vezetésnek. Nyitottnak kell tehát lenniük a települési vezetőknek, hiszen sokat profitálhatnak a helyi közösség adta erőforrásokból.

Emellett érdemes más önkormányzatokkal is jó kapcsolatot ápolniuk, hiszen egymás jó gyakorlatából sokat lehet tanulni és átültetni a saját közösség életébe

– hívta fel a figyelmet a Vass László.

Természetesen. mint minden változáshoz, a valódi helyi közösségek kialakításához is idő kell, hiszen alapjában az emberi gondolkodást kell hozzá megváltoztatni, márpedig ez a leginkább időigényes feladat.

„Gondolkodjon együtt a közösség azon, hogy hol vannak, hova akarnak eljutni és ehhez milyen erőforrásokat tudnak bevonni”

– zárta szavait.

A helyi közösségek, mint erőforrás a lokális közpolitika tükrében
Rendhagyó szakmai disputa dr. Vass Lászlóval (Metropolitan Egyetem rektora), a kérdés szakértőjével
A műsor mentora és moderátora: dr. Dudás Ferenc, a közigazgatás szakértője
00:27 Fenntartható és rugalmas közösség
10:56 A jó helyi kormányzás mutatói
18:14 A helyi közpolitika jellemzői
29:46 A közösségi irányítás szerepe
35:00 Önkormányzatok közti tapasztalatcsere
40:00 A közpolitikai tervezés fontossága
Kapcsolódó cikkek
Stratégiai menedzsment a közpolitikában

A közigazgatás megoldási alternatívákat adhat, de a választás már politikai döntés lesz - mondta el Vass László.

Napjaink közigazgatási reformjainak nagy HR modell-dilemmái

A közszféra nagyon komolyan szembesül a kihívással, amit a versenyszférában használatos HR eszköztár térnyerése jelent.

Következő adásunk
Téma: Ettől tanévtől a 7. osztályos fiúk is kérhetik az ingyenes HPV elleni oltást – Kásler Miklós miniszter, Emberi Erőforrások Minisztériuma
Ezt követő adásaink