Külföld
Szlovák delegáció tanulmányozza az üldözött keresztények támogatásának magyar modelljét
Miniszterelnökség Kép: internet/illusztráció
2018. október 14.

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár meghívására többpárti szlovák parlamenti delegáció érkezett Budapestre 2018. október 11-én, hogy tájékoztatást kapjon a magyar Országgyűlés 2016-os ötpárti országgyűlési határozatáról, amely a vallási kisebbségek, különösen a keresztények elleni diszkriminációval szembeni fellépésre szólít fel.

A kormánypárti és ellenzéki pártokból álló küldöttséget fogadta Sölch Gellért, az EMMI stratégiai helyettes államtitkára, aki a határozattervezet kidolgozásában maga is részt vett. A magyar és a szlovák fél is fontosnak tartja, hogy az illegális bevándorlás vagy a fogyasztóvédelem mellett az üldözött keresztények ügye is a V4-es együttműködés témái közé kerüljön.

Azbej Tristan államtitkár bemutatta a vendégeknek a magyar kormány üldözött keresztények megsegítése érdekében tett intézkedéseinek gyakorlati eredményeit és egyeztetett a konkrét együttműködés kialakításának lehetőségéről is. Az államtitkár rövidesen Pozsonyba utazik egy nemzetközi konferenciára, ahol tovább folytatják a megbeszéléseket egy V4 szintű együttműködésről.

A szlovák delegáció tagjai - programjuk záróeseményeként - részt vettek a hazánkban tartózkodó két szír protestáns egyházi elöljáró előadásán a Károli Gáspár Református Egyetemen. Az államtitkárság rendszeresen hív meg közel-keleti egyházi vezetőket hazánkba, hogy közvetlenül informálják az érdeklődőket a közel-keleti, üldöztetést szenvedő keresztények helyzetéről.

Most adásban
Téma: Jó ötletekhez mindig van forrás - kerekasztalbeszélgetés az önkormányzatok lehetőségeiről – Tóth János elnök, Jegyzők Országos Szövetsége, Gyergyák Ferenc főtitkár, Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, Fekete Katalin kutató, Aladics Sándor ügyvezető igazgatóhelyettes, OTP Bank Nyrt., Vargáné Kaiser Katalin polgármester, Nagyvenyim
Ezt követő adásaink